Πολιτιστικά
Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017 09:20

Με αγωνία να ξεπεράσει τα σύνορα του νου

Το στοχαστικό κείμενο του Νίκου Καζαντζάκη που εκφράζει τη μεταφυσική πίστη του, η «Ασκητική», που παρουσιάζεται σε θεατροποιημένη εκδοχή από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), σε σκηνοθεσία Ανδρέα Κουτσουρέλη, συνεχίζει τον επιτυχημένο κύκλο παραστάσεών του με μια βραδιά στο Αρχαίο Θέατρο Δίου, το Σάββατο 19 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ.

Το στοχαστικό κείμενο του Νίκου Καζαντζάκη που εκφράζει τη μεταφυσική πίστη του, η «Ασκητική» (Salvatores dei), που παρουσιάζεται σε θεατροποιημένη εκδοχή από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), σε σκηνοθεσία Ανδρέα Κουτσουρέλη, συνεχίζει τον επιτυχημένο κύκλο παραστάσεών του με μια βραδιά στο Αρχαίο Θέατρο Δίου, το Σάββατο 19 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ.

«Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο. Καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο. Το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή» γράφει ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας, ο οποίος υποστήριζε ότι «η “Ασκητική” είναι μια κραυγή και όλο το έργο του ένα σχόλιο, που μεταφέρει την αγωνία του να ξεπεράσει τα σύνορα του νου, τα φαινόμενα, και να λύσει το μυστήριο της ύπαρξης».

Σε μία βαθύτερη αναζήτηση του κόσμου μέσα μας

Ο σκηνοθέτης της παράστασης σημειώνει: «Διαβάζοντας την “Ασκητική” του Ν. Καζαντζάκη, βυθίζεσαι σε ένα φιλοσοφικό κείμενο, που σε οδηγεί αναπόφευκτα στην αναζήτηση της ύπαρξής σου και στον τρόπο που καλείσαι, από τον ίδιο τον συγγραφέα, να αντιμετωπίσεις και να δεις, με τα δικά του μάτια, την πορεία σου στη ζωή.  Και αυτό είναι ένα ζήτημα, που αφορά τον καθένα μας σε προσωπικό επίπεδο, αλλά, ταυτόχρονα, και ολόκληρο το Σύμπαν.

Βασικός στόχος μας είναι να μεταφέρουμε την αγωνία αυτή, μέσω της θεατρικής πράξης, δημιουργώντας έναν “διάλογο” με τον ίδιο μας τον εαυτό.  Έξι πρόσωπα (ηθοποιοί) έρχονται στη σκηνή, για να καταθέσουν τις σκέψεις και τον εσωτερικό κόσμο του “Ενός”. Και οι έξι ανήκουν σε ένα σώμα. Στη φωνή μέσα μας.

Έτσι, λοιπόν, μέσω αυτού του “διαλόγου” που αναπτύσσεται μεταξύ τους, αλλά και της λιτής θεατρικής μορφής - αφαιρετικό σκηνικό, μουσικοί ήχοι που υπογραμμίζουν και εκτελούνται από τους ίδιους του ηθοποιούς επί σκηνής - δημιουργήσαμε ένα “τελετουργικό δρώμενο”, έχοντας σε προτεραιότητα την προβολή του κειμένου και όχι της εικόνας.

Στο χρονικό διάστημα αυτής της θεατρικής πράξης (1 ώρα), χρέος μας ήταν και είναι να μη χαθεί τίποτα από τη σκέψη - αγωνία του Καζαντζάκη, έτσι ώστε, απευθυνόμενοι στους θεατές, να τους προτρέψουμε σε μία βαθύτερη αναζήτηση του κόσμου μέσα μας, της ψυχής,  αλλά και της  ζωής μας,  στη “λιγόστιγμη” πορεία μας».

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθετική επιμέλεια: Ανδρέας Κουτσουρέλης, επιμέλεια σκηνογραφίας - κοστουμιών: Μαρία Μυλωνά, βοηθός σκηνοθέτη: Στάθης Βούτος, οργάνωση παραγωγής: Δημοσθένης Πάνος. Παίζουν: Στάθης Βούτος, Ανδρέας Κουτσουρέλης, Νίκος Νικολάου, Δημήτρης  Παλαιοχωρίτης, Κώστας Ίτσιος, Τάσος Ροδοβίτης.

Πληροφορίες

Αρχαίο Θέατρο Δίου: Δίον - Πιερία. Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος: 10 ευρώ. Πληροφορίες: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τηλ.: 2315 200200, και στο ntng.gr. Προπώληση εισιτηρίων: Κεντρικό Περίπτερο Ενημέρωσης Φεστιβάλ Ολύμπου, Αρεοπαγίτου και Σολωμού γωνία (πρώην Aspis Bank) - Κατερίνη (τηλ:. 23510 76041), Πρακτορείο Τύπου ΚΑΨΑΛΗ - Λιτόχωρο Πιερίας (τηλ.: 23520 83400), αναψυκτήριο Αρχαιολογικού Πάρκου Δίου (τηλ.: 23510 53484), «Το Βιβλιοπωλείο» ΑΜΑΝΑΤΗΣ - Πλαταμώνας Πιερίας (τηλ.: 23520 42606), καταστήματα: Tickethour, Γερμανός, Oteshops, Seven Spots, Media Markt, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

gkoul@naftemporiki.gr