Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Η Δημοκρατία δεν μπλοκάρεται, οι νόμοι θα εφαρμοστούν

Το παλιό και χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα έχει στόχο να επιστρέψει και να πάρει εκδίκηση, να γυρίσει στρατηγικά δικαιωμένο, τόνισε από το βήμα του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, κλείνοντας τη συζήτηση, ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Η Δημοκρατία δεν μπλοκάρεται, οι νόμοι του κράτους θα εφαρμοστούν», ανέφερε σχετικά με το ζήτημα του τηλεοπτικού τοπίου.

«Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα», είπε, χρησιμοποιώντας τη γνωστή φράση του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Ηλία Ηλιού, αναφερόμενος και πάλι σε προσπάθεια «μεταμοντέρνου πραξικοπήματος από τις δυνάμεις της διαπλοκής».

Κάλεσε ακόμη τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα τη Ν.Δ. να απαντήσουν θετικά στην προσπάθεια του προέδρου της Βουλής, την επόμενη εβδομάδα, για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

«Αν ακόμα και τώρα, στην ύστατη αυτή προσπάθεια η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρήσει να ξαναμπλοκάρει το ΕΣΡ αναλαμβάνουν τεράστια ευθύνη, αλλά πρέπει να γνωρίζουν οτι η δημοκρατία δεν μπλοκάρεται, οι νόμοι του κράτους θα εφαρμοστούν», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Τρεις δύσκολοι μήνες»

Χαρακτήρισε το επίπεδο της συζήτησης που έγινε στο συνέδριο από την Πέμπτη το βράδυ αντάξιο της ευθύνης που έχει αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είπε ότι ως χώρα βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη καμπή και σε λίγο «θα αρχίσει να χαράζει στην ελληνική οικονομία και κοινωνία».

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, είναι «να βγάλουμε την πατρίδα μας από την επιτροπεία, τον φαύλο κύκλο της κρίσης χρέους, της ύφεσης και της λιτότητας».

«Έχουμε μπροστά μας τρεις μήνες δύσκολους, που θα κρίνουν πολλά, ενόψει της ερχόμενης τριετίας μέχρι τις εκλογές το 2019», πρόσθεσε, ενώ έθεσε ως στόχο «να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση με μια άλλη Ελλάδα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε όλες ανεξαιρέτως τις προηγούμενες κυβερνήσεις «κομπάρσους της διαπλοκής», ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα διεκδικεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο «άμεσα όσα η συμφωνία προβλέπει».

Εμείς δεν θέλουμε να διαχειριστούμε την μιζέρια, είπε ο κ. Τσίπρας. «Θέλουμε η οικονομία να απογειωθεί, να μοιράσουμε την ανάπτυξη με δίκαιο τρόπο για να κλείσουμε τις πληγές που άνοιξαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

»Συνεχίζουμε να υλοποιούμε μια δίκαιη συμφωνία και περιμένουμε από τους θεσμούς και τους εταίρους μας να την τηρήσουν. Διεκδικούμε άμεσα όσα η συμφωνία προβλέπει, ολιγωρίες δεν θα γίνουν δεκτές», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Η αδράνεια στην Ευρώπη φέρνει την Ακροδεξιά»

Η επίλυση του ελληνικού χρέους είναι και προς το συμφέρον της Ευρώπης, ενώ θα προωθήσει και την ευρωπαϊκή άρα και παγκόσμια οικονομία, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επισήμανε ότι η βιασύνη μας δεν έχει να κάνει με σχεδιασμό που αφορά την «εσωτερική κουζίνα», αλλά ο χρόνος επίλυσης του προβλήματος είναι θέμα στρατηγικής και είναι κρίσιμο μέγεθος.

Τις επιπτώσεις της αδράνειας τις βιώνουμε όλοι και πριν απ’ όλους η Ευρώπη, τόνισε, φέροντας ως παράδειγμα των επιπτώσεων την άνοδο της Ακροδεξιάς.

Η επίλυση του χρέους, που τώρα πρέπει να γίνει, δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα που τη δικαιούται, αλλά η τακτική της μετάθεσης, που μέχρι τώρα έχει οδηγήσει σε αποτυχίες, διακινδυνεύει τώρα να οδηγήσει σε τραγωδίες, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Λύση στην Κύπρο με παραμονή στρατευμάτων δεν είναι λύση»

Θέλουμε την λύση στο Κυπριακό και στηρίζουμε την προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης και τις συνομιλίες, είπε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας. «Θέλουμε λύση δίκαιη και βιώσιμη. Δεν ξεχνάμε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής από πλευράς των τουρκικών στρατευμάτων, δεν είναι διμερές πρόβλημα, αφορά το διεθνές δίκαιο», είπε ο Πρωθυπουργός.

«Λύση με εσαεί παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί δεν είναι λύση και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι» υπογράμμισε.

«Παράδειγμα ο Κόρμπιν»

Ο κ. Τσίπρας τόνισε, φέροντας ως παράδειγμα τον Τζέρεμι Κόρμπιν, ριζοσπάστη ηγέτη του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος στην Μ. Βρετανία, ότι «μπορείς να έχεις ένα κόμμα ανοιχτό, μαζικό και ταυτόχρονα αριστερό».

Κάλεσε σε περισσότερη συλλογικότητα, αλληλεγγύη και συντροφικότητα και περισσότερη διάθεση για προσφορά και «ίσως και λιγότερες φιλοδοξίες. Δεν βλάπτει».

naftemporiki.gr