Στην προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου αντέδρασε η Ελλάδα, μία ημέρα μετά την απόφαση της Άγκυρας να επεκτείνει την περιοχή ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης. Μάλιστα, η επίμαχη απόφαση, η οποία συνοδεύτηκε και από σχετικό χάρτη (σ.σ. αναρτήθηκε από τον υπουργό Μεταφορών), συνδέεται άρρηκτα με το ευρύτερο αφήγημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί “Γαλάζιας Πατρίδας”.
“H τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που ορίστηκε αυθαίρετα με τον νέο τουρκικό νόμο, όπως άλλωστε και αυτή που είχε ορισθεί με τον τουρκικό νόμο του 1988, είναι παράνομη στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Πέραν όμως αυτού, δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής” ανέφερε το πρωί της Κυριακής το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Και συνέχισε: “Η ελληνική περιοχή ευθύνης, η οποία έχει καθορισθεί την δεκαετία του ’50 με Περιοχικές Συμφωνίες Αεροναυτιλίας του ICAO και δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), συμπίπτει με το FIR Αθηνών και είναι σύμφωνη με τις συστάσεις του ΙΜΟ και ΙCAO, όπως περιλαμβάνονται στο Διεθνές Εγχειρίδιο Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης (IAMSAR Manual). Υπογραμμίζεται ότι και στην πράξη η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου ελληνικού Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Joint Rescue Coordination Center – JRCC) στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ευθύνης της, παρέχοντας εν προκειμένω υπηρεσίες σε όλα τα κινδυνεύοντα πλοία και αεροπλάνα”
“Είναι σαφές ότι η Τουρκία, με την τελευταία αυτή κίνηση που έχει αμιγώς πολιτικά κίνητρα, δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες άλλωστε ευθύνονται για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της τελευταίας περιόδου. Οι τουρκικές ενέργειες θα προσκρούσουν και πάλι στην διεθνή νομιμότητα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους κάποτε να συμφιλιωθεί” κατέληξε το ελληνικό υπουργείο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ως περιοχή Έρευνας και Διάσωσης ορίζεται το χωρικό εύρος δράσης των τουρκικών αρχών, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα ένα ναυάγιο. Ωστόσο, η απόφαση για επέκταση της συγκεκριμένης περιοχής συνιστά, επί της ουσίας, και επέκταση της τουρκικής δικαιοδοσίας, θέτοντας εν αμφιβόλω τα ελληνικά κυριαρικά δικαιώματα.
Στο μεταξύ, η γειτονική χώρα εξέδωσε το Σάββατο τρεις νέες Navtex για το Αιγαίο (19-21 Οκτωβρίου και 19-20 Οκτωβρίου) και την ανατολική Μεσόγειο (22-23 Οκτωβρίου), όλες εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Την ίδια ώρα, το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis εξακολουθεί να πλέει σε θαλάσσιες περιοχές, οι οποίες δυνητικά ανήκουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
naftemporiki.gr