Skip to main content

Ενοχή του Γ. Παπαντωνίου και της συζύγου του για το πόθεν έσχες ζητεί ο εισαγγελέας

Την ενοχή του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάννου Παπαντωνίου, και της συζύγου του Σταυρούλας, για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες για το οικονομικό έτος 2009, εισηγήθηκε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων ο εισαγγελέας Παναγιώτης Πούλιος.

Στην αγόρευσή του ο εισαγγελικός λειτουργός χαρακτήρισε ιδιαίτερα μεγάλο το ποσό του 1,3 εκατ. ευρώ που φέρεται να μην είχε δηλώσει το ζεύγος Παπαντωνίου «που δεν δικαιολογείται από την οικονομική κατάσταση των κατηγορουμένων», τονίζοντας ότι το 1999 διέθεταν καταθέσεις ύψους 105.000 ευρώ, ενώ το 1998 αγόρασαν οικόπεδο ακίνητο έναντι 40 εκατ. δρχ.

Ο εισαγγελέας ανέφερε ότι η πραγματική και κύρια δικαιούχος του ποσού καθόλη τη διάρκεια ύπαρξης του λογαριασμού της HSBC Ελβετίας, ο οποίος αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ, ήταν η σύζυγος του Γιάννου Παπαντωνίου. Ενας λογαριασμός, τον οποίο, σύμφωνα με τον κ. Πούλιο, γνώριζε και ο πρώην Υπουργός Οικονομικών.

«Τα ποσά ήταν ιδιαίτερα μεγάλα και ένα μέρος προερχόταν από κοινούς λογαριασμούς. Είναι δυνατόν να το αγνοούσε ο πρώτος κατηγορούμενος; Και  οι δύο κατηγορούμενοι είχαν υποχρέωση δήλωσης του ποσού διότι γνώριζαν την ύπαρξή του», ανέφερε ο Εισαγγελέας και πρόσθεσε:

«Από την όλη διαδικασία προκύπτει γνώση και προσπάθεια να αποκρυφτούν ποσά. Υπήρξε μακρά και συντονισμένη προσπάθεια απόκρυψης του ποσού. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως στοιχειοθετείται η αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος και θα πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι».

Νωρίτερα, στην κατάθεσή του, ο πρώην ελεγκτής του ΣΔΟΕ, Στυλιανός Παπαδάκης, που συνέταξε τη σχετική έκθεση, ανέφερε πως Απρίλιο και Αύγουστο του 2000 έγιναν τρεις καταθέσεις στον τραπεζικό λογαριασμό της Σταυρούλας Κουράκου στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας, ενώ το 2008 τα χρήματα μπήκαν σε καταπίστευμα με τη συμμετοχή και υπεράκτιας εταιρείας και το 2010 επαναπατρίζονται.

«Στη δίκη άκουσα πως το καταπίστευμα δημιουργήθηκε για να αποδοθούν τα χρήματα στα ανήλικα παιδιά της κυρίας Κουράκου από τον προηγούμενο γάμο της. Ο λογαριασμός αυτός λειτουργούσε ως “ομπρέλα” και από κάτω μπορούσες να βρεις οτιδήποτε, offshore, trust  κ.ά» είπε ο μάρτυρας.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του δεν παρίστανται στο δικαστήριο κι εκπροσωπούνται από τους δικηγόρους τους. Η δίκη συνεχίζεται στις 30 Οκτωβρίου.

newsroom naftemporiki.gr