Skip to main content

Μάχη της κυβέρνησης σε δύο μέτωπα για το ασφαλιστικό

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Μετά τη χθεσινή άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να συναινέσουν με τις προτεινόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση επιχειρώντας αφενός να καταδείξει τις ευθύνες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για τη σημερινή κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων αφετέρου να πείσει ότι η ίδια με τις «ελάχιστα δυνατές παρεμβάσεις» επιχειρεί να διορθώσει «παθογένειες περασμένων δεκαετιών.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ετοιμάζεται για ένα ευρωπαϊκό τουρ, με πρώτο σταθμό πιθανότατα το Βερολίνο, την Καγκελαρία και τον Β. Σόιμπλε, προκειμένου να συζητήσει λεπτομερώς τις αλλαγές στο ασφαλιστικό αλλά και γενικότερα την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, οι πληροφορίες που έρχονται -με το σταγονόμετρο είναι αλήθεια από την πλευρά των δανειστών- δείχνουν ότι το κλίμα ελάχιστα έχει αλλάξει από την προηγούμενη διαπραγμάτευση κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας της σημερινής κυβέρνησης.

Επί της ουσίας, το ΔΝΤ επιμένει στις σκληρές θέσεις του ζητώντας μόνιμες παρεμβάσεις στο σύστημα -κάτι που σημαίνει μειώσεις και στις καταβαλλόμενες συντάξεις- ενώ διαφωνίες για τους τρόπους εξεύρεσης πόρων για το σύστημα υπάρχουν και στις Βρυξέλλες, ειδικά από τη στιγμή που καταργούνται και οι φόροι υπέρ τρίτων.

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο, διά στόματος του Πρωθυπουργού, έχει δηλώσει ότι θα δώσει πολιτική «μάχη» ώστε να μην παραβιαστούν οι «κόκκινες» γραμμές της, ωστόσο παραμένει άγνωστο από πού σχεδιάζει να βρει τους πόρους ύψους περίπου 700 εκατομμυρίων ευρών που υπολείπονται ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της εξοικονόμησης 1,8 δισ. ετησίως ή 1% του ΑΕΠ.

Η γραμμή άμυνας είναι ότι δεν θα γίνει καμία περικοπή στις καταβαλλόμενες βασικές συντάξεις, αλλά τόσο η περικοπή των επικουρικών όσο και το βάρος που μεταφέρεται αποκλειστικά στους νέους συνταξιούχους δεν αφήνει περιθώρια για επικοινωνιακή διαχείριση και νέων περικοπών.

Οι συσκέψεις από χθες του κυβερνητικού επιτελείου είναι διαρκείς ώστε από μεθαύριο Πέμπτη να «τρέξουν» όλα τα θέματα τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Εκείνο ωστόσο που μέχρι στιγμής παραμένει πάνω στο τραπέζι είναι η δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα να κλείσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα η πρώτη αξιολόγηση.