Skip to main content

Στην Παλαιστίνη ο Π. Σκουρλέτης

Με την υπογραφή κοινής Δήλωσης για την συνεργασία σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με την κατάθεση στεφάνου στο Μαυσωλείο του Γιάσερ Αραφάτ, ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη στην Παλαιστίνη.

Ο κ. Σκουρλέτης πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό και υπουργό Εσωτερικών, Ραμί Χαμντάλα και τον υπουργό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Χουσεΐν Αλ Αράχ.

Ο υπουργός Εσωτερικών θα επισκεφθεί αύριο, Τρίτη 14 Νοεμβρίου, τον Ιερό Ναό της Αναστάσεως, στα Ιεροσόλυμα και στη συνέχεια το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπου θα γίνει δεκτός από την Α.Θ.Μ. τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, κ.κ. Θεόφιλο Γ’.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι μεταφέρει «τα βαθιά αισθήματα φιλίας του ελληνικού λαού» και επεσήμανε ότι «η διαχρονική στήριξη του παλαιστινιακού λαού από την Ελλάδα δεν έχει, βεβαίως, μονάχα συναισθηματικό υπόβαθρο. Αγωνίζεται για μια πατρίδα, κι εμείς, όπως ιστορικά μας επιβάλλεται, μα και η συνείδησή μας ορίζει, τασσόμαστε με το δικαίωμα όλων σε μια πατρίδα».

«Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας, επιμένοντας ότι η ειρηνική συνύπαρξη είναι μονόδρομος, όπως ο σεβασμός στη διαφορετικότητα των λαών της ευρύτερης περιοχής», τόνισε επίσης.

Όπως είπε, «η ευαισθησία με την οποία προσεγγίζει η Ελλάδα το Παλαιστινιακό ζήτημα, μα και συνολικά την Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, έχοντας επίγνωση του σημαντικού ρόλου που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσουν ευρύτερα αυτές οι περιοχές, φάνηκε έμπρακτα τόσο από το ψήφισμα της Ελληνικής Βουλής υπέρ της αναγνώρισης κράτους της Παλαιστίνης, τον Δεκέμβριο του 2015, όσο και από διεθνείς παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που ακολούθησαν».

Μετά την κατάθεση στεφάνου στο Μαυσωλείο του Γιάσερ Αραφάτ, ο κ. Σκουρλέτης ξεναγήθηκε στο Μουσείο που είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του. Στο βιβλίο επισκεπτών, ο υπουργός Εσωτερικών έγραψε: 

«Με απέραντο σεβασμό για έναν ηγέτη που αφιέρωσε τη ζωή του για την απελευθέρωση της πατρίδας του, αλλά ταυτόχρονα έγινε παγκόσμιο σύμβολο αγώνα και έμπνευσης για όλους τους καταπιεσμένους που αγωνίζονται για την ελευθερία. Τον τιμούμε όπως προστάζει η ιστορία και η συνείδησή μας».