Skip to main content

Δεν θα επιβάλλουμε οριζόντιες μειώσεις δεσμεύτηκε ο Γ. Κατρούγκαλος

Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί το πόρισμα της επιτροπής για το ασφαλιστικό, είπε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι πριν από το συνολικό νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση του ασφαλιστικού συστήματος, θα κατατεθεί στη Βουλή «ενδιάμεσο» νομοσχέδιο.

Μιλώντας στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι θα υπάρξει ανάκληση ρυθμίσεων που έχουν ψηφιστεί λέγοντας ότι «δεν καταφέραμε να το αποτρέψουμε».

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο ασφαλιστικό ο υπουργός τόνισε ότι «έχουμε δεσμεύσεις από το μνημόνιο που θα επιδιώξουμε να εξουδετερώσουμε μέσω της γενικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος. Σε αντικατάσταση συγκεκριμένων δεσμεύσεων που δεν θέλουμε να φέρουμε εις πέρας (π.χ. ο αντιασφαλιστικός νόμος του 2010, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, απομείωση κατώτατων συντάξεων και ΕΚΑΣ) ζητήσαμε την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτή θα φέρουμε στη Βουλή το Νοέμβριο, ώστε να μην υπάρχουν συντάξεις – φιλοδωρήματα και οι νυν εργαζόμενοι να πάρουν σύνταξη».

Δεσμεύθηκε ακόμη ότι «δεν θα επιβάλλουμε οριζόντιες μειώσεις» και «η αναγκαία αναπροσαρμογή θα γίνει μέσω του νέου συστήματος».

Αναφερόμενος στα εργασιακά είπε ότι «αντίθετα με το παρελθόν όπου υπήρχε απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, θα νομοθετήσουμε σύμφωνα με τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, όπως λέει το μνημόνιο».

Σημείωσε πάντως πως άλλη είναι η αντίληψη για το τι σημαίνει «καλές πρακτικές» που έχει το ΔΝΤ και άλλη η κυβέρνηση, η οποία θέλει να ασκήσει «πολιτικές με αριστερό πρόσημο».

Απευθυνόμενος και προς το ΚΚΕ ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τον φόβο των εργαζομένων αξιοποιώντας όσο μπορούμε τους μηχανισμούς που έχουμε, κυρίως το ΣΕΠΕ» και ζήτησε την βοήθεια και των κομμάτων για να το επιτύχει.

Newsroom naftemporiki.gr