Skip to main content

Αγώνα δρόμου για τα προαπαιτούμενα ξεκινά η κυβέρνηση

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Ένα «σπονδυλωτό» σχέδιο, χωρισμένο επί της ουσίας σε δύο διετίες, παρουσίασε χθες στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στόχος της πρώτης διετίας είναι να ομαλοποιηθεί το τραπεζικό σύστημα να ανακτηθεί η ρευστότητα, να απομειωθεί το χρέος και να βγει η χώρα στις αγορές. Το επόμενο διάστημα και μέχρι τη λήξη της κυβερνητικής θητείας, θα πρέπει η βελτίωση των αριθμών και των δεικτών να «περάσει» και σε επίπεδο καθημερινότητας των πολιτών.

Με τον τρόπο αυτό θα γίνει πράξη αυτό που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ονομάζει «Σχέδιο τετραετίας για τομές και ρήξεις για αλλαγή της Ελλάδας».

Προϋπόθεση, η κυβέρνηση να περάσει επιτυχώς τον «κάβο» του τρέχοντος έτους με ενδεικτικό των δυσκολιών το γεγονός ότι έως τις 15 Οκτωβρίου θα πρέπει να εφαρμόσει έναν μακρύ και δύσκολο κατάλογο 49 μεταρρυθμίσεων για να περάσει επιτυχώς την πρώτη αξιολόγηση και να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το μήνυμα το οποίο εστάλη και από τις Βρυξέλλες και το χθεσινό Eurogroup ήταν σαφές: μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα πρέπει να εφαρμοστεί το πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των δανειστών, προκειμένου να εκταμιευθούν 2 δισ. ευρώ.

Από αύριο Τετάρτη, οπότε και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων, η εντολή Τσίπρα προς τους υπουργούς είναι «να σηκώσουν τα μανίκια». Ήδη το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση του προσωπικού στο Δημόσιο και την επιλογή προϊσταμένων αναμένεται να αναρτηθεί την επόμενη εβδομάδα στο διαδίκτυο, ενώ το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016 κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή ενσωματώνοντας ουσιαστικά τους στόχους του μνημονίου.

Σε όλη αυτήν την εργώδη διαδικασία το Μαξίμου είναι αποφασισμένο να παρεμβαίνει όπου και όποτε χρειαστεί, ενώ όπως λένε χαρακτηριστικά από το κυβερνητικό στρατόπεδο οι αναφορές του κ. Τσίπρα στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι τα μέλη της κυβέρνησης θα αξιολογηθούν στο τέλος του εξαμήνου «δεν έγιναν για να γίνουν».

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν επισκέπτονται το μεσημέρι τη Λέσβο, όπου και αναμένεται να τεθούν επί τάπητος η πορεία υλοποίησης των πέντε σημείων υποδοχής προσφύγων σε αντίστοιχα ελληνικά νησιά.