Skip to main content

Προγραμματικές δηλώσεις με τα μάτια στραμμένα στις Βρυξέλλες

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με τα μάτια στραμμένα στο Eurogroup της Δευτέρας βρίσκονται στο Μαξίμου, κυρίως διότι με αυτό «ανοίγουν» και επίσημα οι σχετικές διαδικασίες από τις οποίες θα κριθεί, πιθανότατα μέχρι τέλους του έτους και η πορεία της παρούσας κυβέρνησης.

Οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί και είναι προκαθορισμένες από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Εκείνο που μένει να διαφανεί και στο οποίο επιμένουν εταίροι και δανειστές είναι η θέληση της κυβέρνησης να τις εφαρμόσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Από την πλευρά του το Μαξίμου και ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαιώνουν ότιη τήρηση της συμφωνίας είναι ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας και ετοιμάζονται για έναν νομοθετικό «μαραθώνιο» μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, ενδεχομένως και παραπάνω αν χρειαστεί, αλλά σίγουρα μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους.

Σύμμαχος του κ. Τσίπρα είναι η ανανεωμένη, κατά 42 βουλευτές (36%), κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την προηγούμενη σύνθεση και η έλλειψη, τουλάχιστον επί του παρόντος, οργανωμένης αντιπολιτευτικής ομάδας ή τάσης στο εσωτερικό της. Ακόμη και τάση των «53», η οποία όμως δεν μοιάζει να διαφοροποιείται ριζικά από τις κεντρικές γραμμές του Μαξίμου, διαθέτει 10-11 βουλευτές από τους 145 του κυβερνώντος κόμματος. Και το κυριότερο, ο άτυπος επικεφαλής της, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ο υπουργός Οικονομικών και το βασικό πρόσωπο της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου, τα μέτρα της οποίας καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Υπ’ αυτήν την έννοια, λένε στο Μαξίμου, η κυβέρνηση θα κριθεί από το έργο της, την αποτελεσματικότητά της και την ικανότητά της να αντιμετωπίσει χρονίζοντα ζητήματα όπως η φοροδιαφυγή, η φοροκλοπή και η διαφθορά, θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών (παιδεία, υγεία κ.ά.) και φυσικά από τις προτάσεις της στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Για το μείζον θέμα του χρέους, που είναι ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες είναι αντιφατικά.Το ΔΝΤ πιέζει αλλά οι Βρυξέλλες κρατούν χαμηλούς τόνους για το θέμα και σε κάθε περίπτωση οι Ευρωπαίοι δείχνουν να συζητούν μια μικρή μείωση των επιτοκίων και μια επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας των ομολόγων, κάτι που σίγουρα δεν ικανοποιεί το Μαξίμου, ειδικά αν καταφέρει να «ανέβει» τον Γολγοθά των μέτρων που περιλαμβάνει η συμφωνία της 12ης Ιουλίου.

Επί της ουσίας η Βρυξέλλες δεν θεωρούν την απομείωση του χρέους κομβικής σημασίας, θέμα που αργά ή γρήγορα θα προκαλέσει τριβές στις σχέσεις τους με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει αναγάγει το χρέος σε ζήτημα ύψιστης σημασίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η πολιτική συναίνεση την οποία απαιτεί το εύρος των προβλημάτων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα είναι ένα ζητούμενο που όπως έδειξε και η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο της Βουλής μόνο αυτονόητη δεν θα πρέπει να θεωρείται.

Πάντως, το Μαξίμου ενόψει και των σημερινών προγραμματικών δηλώσεων προσπάθησε να δώσει ένα δείγμα γραφής όταν μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση με την οποία σημείωνε ότι δεν θα εφαρμοστεί το μέτρο της επιβολής 23% ΦΠΑ στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Στη συνέχεια εξεδόθη νέα ανακοίνωση από την οποία απουσιάζει η συγκεκριμένη παράγραφος, προφανώς διότι αντελήφθησαν ότι έπρεπε να προηγηθεί συνεννόηση με τους δανειστές και ανεύρεση ισοδυνάμων.

Έκπληξη προκάλεσε και ο ορισμός της κ. Αφροδίτης Θεοπεφτάτου στη θέση του νέου γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Το θέμα πήρε πάνω του ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, προφανώς επειδή η εκλογή γραμματέα της Κ.Ο. εξελίσσονταν σε κόντρα του προεδρικού Σωκράτη Φάμελλου και του προηγούμενου  γραμματέα και μέλους των «53» Χρήστου Μαντά. Κι επειδή στην περίπτωση που το θέμα έμπαινε σε ψηφοφορία θα κέρδιζαν οι προεδρικοί, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε τη λύση της κ. Θεοπεφτάτου χρήζοντας τους κ.κ. Μαντά και Φάμελλο μαζί με την κα. Φωτεινή Βάκη, κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους.

Σημειώνεται πως το απόγευμα αρχίζει η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.