Skip to main content

Νέα αντιπαράθεση περί… δραχμής

Από την έντυπη έκδοση

Επιστροφή στο… 2015, με τη συζήτηση για τους χειρισμούς που έγιναν στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να φουντώνει. Στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζονται οι αναφορές στελεχών σε εκείνη την περίοδο, ενώ οι τοποθετήσεις που έγιναν προχθές κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Η τελευταία μπλόφα» πυροδότησαν ένα νέο κύκλο συζητήσεων.

«Ίσως κάποια στιγμή και ο βασικός πρωταγωνιστής αυτής της πολύ σημαντικής περιόδου για τη σύγχρονη ιστορία του τόπου, δηλαδή εγώ, να αισθανθώ την ανάγκη να τοποθετηθώ με ονόματα και διευθύνσεις πάνω στα πραγματικά γεγονότα, αλλά αυτό που προέχει για εμένα τούτη την ώρα είναι να βγάλουμε πρωτίστως τα πολιτικά συμπεράσματα», σημείωσε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Επεσήμανε, δε, πως «βλέπω τις τελευταίες μέρες όλοι να θέλουν να γράψουν και από ένα βιβλίο για την περίοδο αυτή, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ήταν στα αλήθεια πολύ ιστορικές και κρίσιμες τόσο οι επιλογές όσο και οι στιγμές».

Οι αναφορές Στουρνάρα

Οι χειρισμοί που έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015 από την τότε κυβέρνηση βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Η τελευταία μπλόφα».

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε στα γεγονότα εκείνης της εποχής και «στα αντιφατικά μηνύματα που εξέπεμπε η χώρα».

«Οι συνέπειες της ανερμάτιστης διαπραγμάτευσης του 2015 είχαν τεράστιο κόστος για την οικονομία της χώρας», τόνισε ο επικεφαλής της ΤτΕ, ενώ επεσήμανε πως τα σενάρια ήταν αντιφατικά, οι μπλόφες συνεχείς και προκαλούσαν σύγχυση στους εταίρους μας. Παράλληλα μίλησε για τη στοχοποίηση συγκεκριμένων προσώπων που είχαν διαφορετική άποψη από την προηγούμενη κυβέρνηση και δεν ήταν διατεθειμένα να παραβούν το καθήκον τους.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε, μάλιστα, και στα όσα καταγράφουν Γάλλοι δημοσιογράφοι σχετικά με ένα τηλεφώνημα του Βλαντιμίρ Πούτιν στον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Στο εν λόγω τηλεφώνημα ο Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του σχετικά με αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προς τη ρωσική για την εκτύπωση δραχμών, επειδή δεν διέθετε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για να το κάνει.

Οι κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ

Χθες ο Νίκος Βούτσης σημείωσε: «Διαψεύδω απολύτως ότι ο κ. Τσίπρας ζήτησε ποτέ κάτι τέτοιο ή είχε φλερτάρει ποτέ με αυτήν την ιδέα». Παράλληλα, επεσήμανε ότι «ποτέ δεν φλερτάραμε με την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Ποτέ δεν παίξαμε κορόνα – γράμματα τη χώρα».

Από την πλευρά του, ο τέως υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε τη δική του απάντηση στα όσα λέγονται για το αν ήταν έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τη διακυβέρνηση. Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η Αριστερά το 2015 ανέλαβε την κυβέρνηση όχι γιατί κατείχε την απόλυτη αλήθεια. Αλλά γιατί ήταν ιστορικά αναγκαίο να αναχαιτιστεί η ανθρωπιστική κρίση, να βγούμε από τα μνημόνια, να βρεθεί λύση για το χρέος, να γίνουν δημοκρατικές τομές, να αλλάξει πορεία η χώρα. Και η Αριστερά τα κατάφερε. Και αν βρισκόμασταν πάλι εκεί, πάλι θα αναλαμβάναμε την ευθύνη. Γιατί η κοινωνία δεν είχε, δεν έχει και δεν θα έχει την πολυτέλεια να περιμένει “να ωριμάσουν οι συνθήκες».