Skip to main content

Ισραήλ: Η Ελλάδα στο «top 5» των προτεραιοτήτων

Του Βασίλη Κωστούλα

 
«Θέλουμε να βλέπουμε τη χώρα μας περισσότερο ως μέρος της Ανατολικής Μεσογείου παρά της Μέσης Ανατολής», έλεγε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία ανάγει σε στρατηγική επιλογή την αναβάθμιση των σχέσεων με την Ελλάδα και την Κύπρο.
 
Οι χαοτικές εξελίξεις στην κατακερματισμένη Μέση Ανατολή και η επιθετικότητα της Τουρκίας του Ταγίπ Ερντογάν επιδρούν αναμφίβολα στην εξωτερική πολιτική του Ισραήλ, γεγονός που συνδυάζεται με τη διαφαινόμενη αποκλιμάκωση των προκαταλήψεων στην Ελλάδα απέναντι στη γείτονα χώρα.
 
Στην ισραηλινή κυβέρνηση δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους από τη «χημεία του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου», μια εικόνα η οποία θα φάνταζε αδύνατη πριν από λίγα χρόνια.
 
Σε πρόσφατη συνάντηση με Έλληνες δημοσιογράφους, ισραηλινός παράγοντας κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι ο σημερινός υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος στο παρελθόν έχει εκφράσει αντισημιτικά αισθήματα: «Εγώ άλλα βλέπω. Σημασία έχει τι κάνει κανείς στην πράξη».
 
Η Ελλάδα αποτελεί για το Ισραήλ έναν «σημαντικό φίλο στο τραπέζι της Ε.Ε.».  Αντίστοιχο ρόλο διαδραματίζει για την ισραηλινή εξωτερική πολιτική η Κύπρος.
 
Η οικονομία του Ισραήλ καταγράφει ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις. Το έλλειμμα συγκρατείται στο 3% του ΑΕΠ, το χρέος ανέρχεται μόλις στο 60% του ΑΕΠ και η ανεργία δεν ξεπερνά το 4%. Το σέκελ έχει ανατιμηθεί 20% τα τελευταία δύο χρόνια και για το 2017 αναμένεται 3% ανάπτυξη.
 
Το 8% του ισραηλινού πληθυσμού, δηλαδή περίπου 500.000 Ισραηλινοί, επιλέγουν σήμερα την Ελλάδα για τις διακοπές τους, με την οποία εξάλλου μοιράζονται κοινά πολιτιστικά στοιχεία, όπως η μουσική και η αντίληψη για την οικογένεια. Εκτός από τον τουρισμό, τομείς υψηλής κινητικότητας στις διμερείς σχέσεις είναι η ενέργεια, η καινοτομία και η ασφάλεια.
 
Στο Ισραήλ εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τη στρατηγική του Ιράν, το οποίο κατά την εκτίμηση της ισραηλινής κυβέρνησης στοχεύει στη δημιουργία ενός διαδρόμου μέχρι τη Μεσόγειο, μέσω της επίδρασης που ασκεί σε μια σειρά από failed states της Μέσης Ανατολής.
 
Στο πλαίσιο αυτό, η ισραηλινή κυβέρνηση εκφράζει ικανοποίηση από την αλλαγή γραμμής της αμερικανικής στάσης -μετά την εκλογή Τραμπ- απέναντι στη συμφωνία της διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εγείροντας ζήτημα αξιοπιστίας της Τεχεράνης.
 
Στο «μέτωπο» της Συρίας, το Ισραήλ -εκ των πραγμάτων, όπως τονίζουν ισραηλινοί αξιωματούχοι- εντατικοποιεί τις συνομιλίες με τη Ρωσία, η οποία δείχνει να έχει το πάνω χέρι στο συριακό ζήτημα, μετά την αποστασιοποίηση των ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν πέντε φορές μέσα σε σχεδόν έναν χρόνο.
 
Όσο για την Τουρκία; «Είναι σήμερα πολύ διαφορετική απ’ ό,τι πριν από 10 χρόνια, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την εξομάλυνση στις σχέσεις μαζί της».
 
Ιδιαίτερα δύσπιστοι εμφανίζονται στην ισραηλινή κυβέρνηση αναφορικά με την εξαγγελλόμενη πρόθεση της ΕΕ για κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία τους για την κρίση συνοχής την οποία κατά τη γνώμη τους διανύει η Ένωση.