Skip to main content

Προς κυβέρνηση ταχείας δράσης

Από την έντυπη έκδοση 

Με την ορκωμοσία του κ. Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού, στις 8 μ.μ. χθες, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, επικυρώθηκε και τυπικά η εκλογική νίκη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή.

Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ορκωμοσία των οποίων θα γίνει το αργότερο έως αύριο το πρωί, όπως είπε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χθες.

Βασικό μέλημα του κ. Τσίπρα είναι η άμεση προσαρμογή του κυβερνητικού σχήματος στις νέες συνθήκες, που διαμορφώθηκαν μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, ενώ και οι Βρυξέλλες διαμηνύουν ήδη, σε όλους τους τόνους και σε κάθε ευκαιρία, ότι πρέπει να προχωρήσει αμέσως η ικανοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, και προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική ανταπόκριση της νέας κυβέρνησης στις απαιτήσεις του μνημονίου, ο κ. Τσίπρας εξετάζει το ενδεχόμενο να επιφέρει δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς έχει διαπιστώσει επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και δυσλειτουργίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας σκέφτεται να δημιουργηθεί ένα υπουργείο ή υφυπουργείο με αρμοδιότητα τον συντονισμό της δράσης όσων υπουργείων εμπλέκονται με την υλοποίηση του μνημονίου και την παρακολούθηση της απόδοσης των μέτρων που λαμβάνονται.

Να σημειωθεί ότι ανάλογο έργο -και συντονιστική ευθύνη- είχε αναλάβει το 2010, μετά το πρώτο μνημόνιο, ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ενώ αποτελεί κυβερνητική πρακτική στην Πορτογαλία, όταν η χώρα εισήλθε στον αστερισμό του μνημονίου, λίγους μήνες μετά την Ελλάδα.

Κατά τις πληροφορίες, θεωρείται πιθανό να αναλάβει την αποστολή του «συντονιστή» των μνημονιακών δράσεων ο υπηρεσιακός, έως χθες, υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ως υπουργός ή υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός προβληματίζεται για το εάν θα πρέπει να διατηρηθούν ως έχουν σήμερα τα υπερυπουργεία Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας, Τουρισμού, και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς έχουν διαπιστωθεί προβλήματα αποτελεσματικότητας και εύρυθμης λειτουργίας τους.

Ονοματολογία

Ως κομβικό σημείο του υπό συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος αναδεικνύεται η στάση του κ. Γιάννη Δραγασάκη, τον οποίον ο κ. Τσίπρας θα ήθελε να προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής, αλλά με τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να επιθυμεί να αναλάβει ένα «μάχιμο και παραγωγικό υπουργείο».

Εάν το αίτημα Δραγασάκη ικανοποιηθεί, δεν αποκλείεται για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής να προταθούν οι κ.κ. Νίκος Βούτσης και Θεόδωρος Δρίτσας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διακινούντο από την Κουμουνδούρου, στην κυβέρνηση είναι πιθανόν να μετέχουν οι: Ευκλείδης Τσακαλώτος (Οικονομικών), Δημήτρης Μάρδας και Τρύφων Αλεξιάδης (αναπληρωτές υπουργοί), Νίκος Παππάς και Αλέκος Φλαμπουράρης (Επικρατείας), Γιώργος Σταθάκης (Οικονομίας), Πάνος Σκουρλέτης (Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ή Εσωτερικών), Χρ. Σπίρτζης (αναπλ. Μεταφορών-Δικτύων), Νίκος Βούτσης (Εσωτερικών), Πάνος Καμμένος (Εθνικής Αμυνας), Νίκος Κοτζιάς (Εξωτερικών), Γιώργος Κατρούγκαλος (Εργασίας), Κώστας Γαβρόγλου (Παιδείας), Παναγιώτης Νικολούδης (Καταπολέμησης της διαφθοράς), Γαβριήλ Σακελλαρίδης (αναπλ. υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων).

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Γιάννης Πανούσης ενδέχεται να επανέλθει στο Προστασίας του Πολίτη, ενώ έχει προταθεί στον κ. Γιάννη Μουζάλα να παραμείνει στην κυβέρνηση ως αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο κ. Τσίπρας είχε επίσης συνεργασία με τον κυβερνητικό εταίρο του, πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, με τον οποίον, όπως διαμηνύει ο πρωθυπουργός, τον συνδέουν «συντροφικές σχέσεις».

Επισημάνσεις Π. Καμμένου

Ο κ. Καμμένος, εξερχόμενος των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση «θα είναι μια κυβέρνηση προοδευτική, που θα συνεχίσει το έργο που ξεκινήσαμε αυτούς τους έξι μήνες» και κάλεσε τους βουλευτές «να αντιληφθούν το μήνυμα του ελληνική λαού για εθνική ομοψυχία… Εμείς -ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ-, κόμματα από διαφορετικούς χώρους, στην προοδευτική βέβαια κατεύθυνση, το αποδείξαμε – και ελπίζω να στηρίξουν την κυβέρνηση αυτή, που είναι κυβέρνηση που επέλεξε ο ελληνικός λαός».

Ο κ. Καμμένος, μάλιστα, προχώρησε ένα ακόμη βήμα, καλώντας τα άλλα κόμματα να απαλλαγούν από στελέχη τους που δεν είναι της αρεσκείας του και να στηρίξουν την κυβέρνηση…

«Δεν έχει κανένα λόγο να απολογείται η κα Γεννηματά για τον κ. Βενιζέλο. Δεν έχει κανέναν λόγο να έχει στους κόλπους πολιτικούς που έχουν εμπλακεί είτε στις λίστες Λαγκάρντ είτε στις λίστες των υποβρυχίων είτε στα άλλα σκάνδαλα», σημείωσε και υποστήριξε πως οι ΑΝΕΛ «είναι δημοκρατικό κίνημα, που ενσωματώσαμε ένα μεγάλο κομμάτι του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ και θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή είναι η χρυσή ευκαιρία να απομονωθούν τα βαρίδια και με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης αυτή η κυβέρνηση και να προχωρήσει στο αύριο». Ερωτηθείς εάν βλέπει κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στο μέλλον, ανέφερε: «Η κα Γεννηματά τον κ. Βενιζέλο μπορεί να τον βάλει στην άκρη, να τον διώξει από το ΠΑΣΟΚ, και από εκεί και πέρα να το συζητήσουμε».

Οι δηλώσεις Καμμένου, αλλά και οι κοινολογούμενες πληροφορίες από την Κουμουνδούρου περί προτάσεων συνεργασίας με αποδέκτη την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν την αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη.

«Διαψεύδουμε κατηγορηματικά τις φήμες περί δήθεν προτάσεων συνεργασίας του κ. Τσίπρα προς το ΠΑΣΟΚ», ήταν η λιτή ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη, στην οποίαν σημειωνόταν ακόμη: «Οσον αφορά τις δηλώσεις Καμμένου, απαξιούμε να τις σχολιάσουμε».

Στην ίδια γραμμή και ο εταίρος του ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ -και πλέον βουλευτής Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης- Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος τόνισε πως «θα ασκήσουμε προγραμματική εποικοδομητική αντιπολίτευση, με στόχο να μπορέσουν να προωθηθούν δημοκρατικές αλλαγές προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας». Ο κ. Θεοχαρόπουλος σημείωσε ότι για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη «οι Ανεξάρτητοι Ελληνες δεν είναι προοδευτική δύναμη, που μπορεί να συμβάλει στο θέμα της προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας».

Αλλαγές και στο κόμμα

Η συγκρότηση της νέας κυβέρνησης ήταν το βασικό αντικείμενο συνεχών συσκέψεων που είχε χθες ο Αλέξης Τσίπρας με βασικούς συνεργάτες του, με τον πρωθυπουργό να τονίζει: «Ο ελληνικός λαός έδωσε μια καθαρή λαϊκή εντολή, για να προχωρήσουμε ενωμένοι σε βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις, για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση».

Αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο που καλείται να παίξει το νέο κυβερνητικό σχήμα, διορθώνοντας αστοχίες και αδυναμίες της προηγούμενης επτάμηνης περιόδου. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι «είναι άμεσος στόχος της επόμενης περιόδου η πλήρης αποκατάσταση της σταθερότητας στην οικονομία και στη λειτουργία των τραπεζών, η διεύρυνση του εδάφους που κερδίσαμε στη διαπραγμάτευση, με πρώτη κρίσιμη μάχη αυτή της απομείωσης του χρέους», ενώ υποστήριξε ότι «ταυτόχρονα, θα πρέπει με αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε σε μεγάλες τομές, μάχη με το σύστημα της διαπλοκής, για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου στην ελληνική κοινωνία».

Ακόμη ο ίδιος τόνισε την αναγκαιότητα οργανωτικής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας, «ώστε να αντιστοιχιστεί η οργανωτική βάση του ΣΥΡΙΖΑ με τους εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που τον στηρίζουν ενεργά» και επέμεινε ότι σε αυτό το πλαίσιο «είναι αναγκαία μια διαφορετική λειτουργία του κόμματος, με συλλογική λειτουργία των οργάνων, χωρίς μηχανισμούς και ομαδοποιήσεις, ως ένας σύγχρονος πλουραλιστικός φορέας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».

Πέντε «σκόπελοι» για το οικονομικό επιτελείο

1 Κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2016 στις 5 Οκτωβρίου και του οριστικού σχεδίου περί τις 20 Νοεμβρίου.

2 Αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 και τα επόμενα έτη και προσαρμογή τους στα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει το μνημόνιο και ένταξή τους στο νέο μεσοπρόθεσμο.

Η ψήφιση και εφαρμογή των δεκάδων προαπαιτούμενων, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να εκταμιευτεί η καθυστερούμενη δόση των 3 δισ.

Η έναρξη της διαπραγμάτευσης για την απομείωση του δημόσιου χρέους.

5 Ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εντός του 2015, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος «κουρέματος» των καταθέσεων, σε περίπτωση που ολοκληρωθεί μετά την 1-1-2016.