Skip to main content

Απόλυτος κυρίαρχος ο Αλέξης Τσίπρας

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Καθαρή εντολή για μια γεμάτη τετραετία αφού η επόμενη αναμέτρηση είναι οι δημοτικές εκλογές και οι ευρωεκλογές το 2019, έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Το αποτέλεσμα δίνει τη δυνατότητα στον πρώην πρωθυπουργό να προχωρήσει από σήμερα στον σχηματισμό κυβέρνησης με 155 βουλευτές μαζί με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ. Οι δυο τους τηλεφωνήθηκαν χθες λίγο μετά την ανακοίνωση του δεύτερου κύματος των exit polls και βρέθηκαν μαζί στο κεντρικό προεκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κλαυθμώνος. 

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη σύνοδο κορυφής την Τετάρτη για το μεταναστευτικό. Το πιο πιθανό είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δεν θα χρειαστεί καν να προχωρήσει στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Εκείνο που επεσήμαναν χθες το βράδυ δημοσκόποι, εκλογολόγοι και κομματικά στελέχη είναι ότι με βάση το αποτέλεσμα είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.  

Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν στο σύνολο της επικράτειας είναι όμοια με τα αντίστοιχα ποσοστά των προηγούμενων εκλογών. Κι αυτό, όπως έλεγαν χθες στελέχη του κόμματος, επιβεβαιώνει ότι «οι κοινωνικές δυνάμεις που είχαν επιλέξει τον Ιανουάριο τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον εγκατέλειψαν.

Επίσης δικαιώθηκαν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα και ειδικά μετά τη φυγή των βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας, έλεγαν ότι για κάθε έναν ψηφοφόρο που φεύγει προς τη Λαϊκή ενότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει έναν ψηφοφόρο από το χώρο του κέντρου.   

Μεγάλος χαμένος της χθεσινής βραδιάς η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία δεν κατάφερε οριακά να μπει στη Βουλή. Χαμένο βγήκε και το Ποτάμι του Σταύρου Θοδωράκη.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως εξήρθε κερδισμένο από το γεγονός ότι δεν κατέβηκε στις εκλογές το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου, ενώ το όριο εισόδου στη βουλή πέρασε και η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.   

Στα αξιοσημείωτα τέλος αυτών των εκλογών η μεγάλη αποχή που έφτασε στο 45% του εκλογικού σώματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχασαν η κάθε μία περί το 35% συνολικά των ψηφοφόρων τους του περασμένου Ιανουαρίου.