Στο διπλωματικό τραπέζι συμφώνησαν να καθίσουν Αθήνα και Άγκυρα έπειτα από ένα έντονο καλοκαίρι και δέκα μέρες μετά την αποχώρηση του Oruc Reis, κίνηση που έθετε ως απαραίτητη προϋπόθεση η ελληνική πλευρά.
Οι δύο πλευρές έτσι συμφώνησαν να επανεκκινήσουν τους κύκλους των διερευνητικών επαφών που είχαν εγκαταλείψει πριν χρόνια, το 2016. «Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν για διεξαγωγή του 61ου γύρου διερευνητικών επαφών τους, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς», ανέφερε η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Είχε προηγηθεί διπλωματικός μαραθώνιος για να οδηγήσει τις δύο πλευρές στο σημείο ώστε να συμφωνήσουν σε διάλογο. Έτσι, το θετικό κλίμα που επικράτησε τον τελευταίο καιρό και η δηλωμένη ετοιμότητα και των δύο για διάλογο έφερε τη συμφωνία για την έναρξη των διερευνητικών επαφών, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν έπειτα από την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής.
Να σημειωθεί ότι η Σύνοδος Κορυφής, στην οποία αναμένεται να συζητηθεί το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για την προκλητική της συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, ήταν προγραμματισμένη για τις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, χθες ανακοινώθηκε η αναβολή της λόγω κρούσματος κορωνοϊού στο περιβάλλον του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί 1-2 Οκτωβρίου.
Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί τριμερής τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Καγκελαρίου ‘Αγκελα Μέρκελ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο Τούρκος πρόεδρος έκανε γνωστή την πρόθεσή του να προσέλθει και πάλι στο τραπέζι του διαλόγου.
«Οι διαφορετικές πτυχές των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας» και «η επανέναρξη των απευθείας διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών» αποτέλεσαν θέματα που συζητήθηκαν κατά την τηλεδιάσκεψη, σχολίασε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.
«Είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι, εφόσον υπάρχει η έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας με συνέπεια και συνέχεια» τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μιλώντας στη διαδικτυακή συζήτηση, εξήγησε πως πρόκειται για συνομιλίες και όχι διαπραγματεύσεις.
Η διεξαγωγή συνομιλιών σημαίνει ότι προσπαθούμε να βρούμε κανόνες με βάση τους οποίους θα πραγματοποιήσουμε διαπραγματεύσεις, συνέχισε. «Γιατί είναι τόσο δύσκολο; Γιατί η Τουρκία δεν αποδέχεται το Διεθνές Δίκαιο ως κοινό κανόνα», προσέθεσε.
Να σημειωθεί ότι χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν– μεταξύ των οποίων επικρατεί ψυχρό κλίμα τον τελευταίο καιρό. Η Τουρκία αναμένει μια συνετή και εποικοδομητική προσέγγιση από τη Γαλλία καθώς συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μετά την τηλεφωνική επικοινωνία. Νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος δήλωνε έτοιμος για διάλογο με την Τουρκία, σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
naftemporiki.gr