Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Ο σχεδιασμός του Πρωθυπουργού ήταν στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου να γίνει πρωτίστως ο απολογισμός του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη, αλλά στον απόηχο της τραγωδίας στη Μόρια και της έντασης που επικρατεί από χθες στο τραπέζι μπαίνει σήμερα το κρίσιμο θέμα του προσφυγικού και τα μέτρα που πρόκειται να ανακοινωθούν.
Η Μόρια, η «ντροπή της Ευρώπης» όπως έχει περιγραφεί από ελληνικά και ξένα ΜΜΕ, είναι η εικόνα της απαράδεκτης κατάστασης στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου και αλλού, καθώς πλέον χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι έφτασαν στη χώρα μας από εμπόλεμες περιοχές, αφενός είναι εγκλωβισμένοι, αφετέρου ζουν σε συνθήκες που δεν αρμόζουν σε ανθρώπους. Η πίεση και μετά την χθεσινή τραγωδία είναι ασφυκτική, καθώς οι διεθνείς οργανισμοί έχουν βάλει ήδη την Ελλάδα στο στόχαστρο, κατηγορώντας την για τις κακές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.
Άλλωστε και το βασικό θέμα στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ήταν το προσφυγικό, όπου – μεταξύ άλλων – είχε πει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το βάρος των μαζικών κινήσεων προσφύγων και μεταναστών, η Τουρκία πρέπει να πράξει πολλά περισσότερα για να εκπληρώσει το μερίδιο της στη συμφωνία με την Ε.Ε., η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει οικονομικά την Τουρκία, αλλά και να κινηθεί γρήγορα για να υιοθετήσει νέους κοινούς κανόνες για τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι θα ισχύουν για όλες τις χώρες, αλλά και ότι «καμιά ευρωπαϊκή χώρα, δεν μπορεί να είναι μέλος της ζώνης του Σένγκεν και να επωφελείται από την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, ενώ παράλληλα αρνείται να συμμετάσχει σε ρυθμίσεις για την κατανομή των βαρών όσον αφορά τη μεταναστευτική κρίση».
Σήμερα στις 10.30 το πρωί συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου το υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται – όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης – να συζητηθεί και να εγκριθεί το νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του ζητήματος, την ώρα που οι προσφυγικές ροές στα νησιά του βορείου Αιγαίου συνεχίζονται με αυξανόμενους ρυθμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα που θα εκσυγχρονίζουν τη διαδικασία χορήγησης ασύλου και θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των νησιών και των υφιστάμενων δομών.
Παράλληλα, αναμένονται ανακοινώσεις για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των ελληνικών συνόρων με στενότερη συνεργασία Πολεμικού Ναυτικού – Λιμενικού και Frontex. Στόχος είναι να διαβιβάζονται οι πρόσφυγες σε κέντρα φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες.
Στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου για την αποσυμφόρηση των νησιών, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν μεταφερθεί τις τελευταίες μέρες στην ηπειρωτική χώρα, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να έχει εξαγγείλει τη δημιουργία δομών φιλοξενίας σε κάθε μία από τις 13 περιφέρειες, με ισοκατανομή των προσφυγών. Παράλληλα, ήδη έχει ξεκινήσει η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων με προσωπικό και μέσα, και έχει ζητηθεί η περαιτέρω συνδρομή της Frontex.
Στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται επίσης να παρουσιαστούν οι άμεσοι σχεδιασμοί για τα κέντρα φιλοξενίας που έχει εντοπίσει το υπουργείο σε κάθε περιφέρεια για τη μεταφορά τουλάχιστον 12.000 ανθρώπων από τις δομές φιλοξενίας των νησιών στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, πρωτοβουλίες και δράσεις δρομολογούνται και από την Ευρώπη. Ειδικότερα, εντός των ημερών, οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας και ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα επισκεφθούν διαδοχικά την Άγκυρα και την Αθήνα. Στο επίκεντρο των επαφών θα βρεθεί αφενός η καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και οι πιέσεις προς την Τουρκία να εφαρμόσει σωστά τη συμφωνία με την Ευρώπη.