Skip to main content

Κυβερνητικές πηγές στη «Ν»: Κανένας αιφνιδιασμός από τις εκτιμήσεις ΔΝΤ για πλεόνασμα 2018

Του Γιάννη Καμπουράκη

Στάση αναμονής τηρεί η κυβέρνηση μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά που προαναγγέλλει πιέσεις για νέα μέτρα ύψους 2,4 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν στην «Ν» ότι δεν αιφνιδιάστηκαν καθώς γνώριζαν από τον Ιούλιο τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018. Στην κρίσιμη ερώτηση για το αν θα ληφθούν ή όχι νέα μέτρα το 2018, απαντούσαν ότι «αρκετές φορές στο παρελθόν, το ΔΝΤ έχει πέσει έξω στις εκτιμήσεις του».

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έξω θα πέσει και η φετινή εκτίμηση του ΔΝΤ, αναμένει όμως με αγωνία τη συνέντευξη που θα παραχωρήσει ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη κ. Τόμσεν στην Ουάσινγκτον την ερχόμενη Κυριακή, για να διαμορφώσει τα επόμενά της βήματα, ενόψει της έναρξης της τρίτης αξιολόγησης. Και αυτό γιατί σε αυτή τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Τόμσεν αναμένεται να δώσει διευκρινίσεις για την έκθεση του ταμείου και κυρίως να απαντήσει για το αν επίκειται ή όχι λήψη νέων μέτρων το 2018 για την Ελλάδα. 

Στο πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση ανησυχεί για τρία πράγματα:

Πρώτον, για το αν η στάση του ΔΝΤ εμποδίσει την έγκαιρη ολοκλήρωσή της τρίτης αξιολόγησης και αυτό καθυστερήσει το τέλος του προγράμματος που σύμφωνα με το πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης είναι ο Αύγουστος του 2018.

Δεύτερον, το ΔΝΤ να μη ζητήσει μεν νέα μέτρα, αλλά να απαιτήσει να έρθουν για εφαρμογή το 2018 η μείωση των δαπανών και η μείωσητου αφορολόγητου, που η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να λάβει από 1/1/2019.   

Τρίτον, στην τρίτη αξιολόγηση να μην επικρατήσει κλίμα συναίνεσης αλλά κλίμα διαφωνιών ανάμεσα στους θεσμούς και την κυβέρνηση και αυτό να επηρεάσει αρνητικά  την πορεία της ελληνικής οικονομίας.   

Σε αυτό το κλίμα πάντως, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε χθες από τη Λάρισα  φοροελαφρύνσεις από το 2018, καθώς  μιλώντας στο περιφερειακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Πιστεύω ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο να προβούμε στις αναγκαίες μειώσεις στη φορολογία».