Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Η κοινωνία εισπράττει ότι κυβέρνηση και αρχές δεν διαθέτουν τον συντονισμό, την αποτελεσματικότητα και την ψυχραιμία της πρώτης φάσης αντιμετώπισης της πανδημίας
Αντιμέτωπη με διαφορετικές – αν όχι αντιφατικές – δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και μηνυμάτων που προκαλούν ανησυχία και πανικό από τους ειδικούς οι οποίοι επίσης εκπέμπουν διαφορετικά μηνύματα για την έξαρση της πανδημίας και το τι πρέπει να περιμένουμε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, είναι το τελευταίο διάστημα η ελληνική κοινή γνώμη.
Είναι σαφές ότι σήμερα δεν υπάρχει ο πολιτικός και επικοινωνιακός σχεδιασμός που υπήρξε και λειτούργησε κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. Εκ μέρους της κυβέρνησης και των αρχών μιλούν πολύ περισσότεροι, λένε διαφορετικά πράγματα στον κόσμο, ενώ απουσιάζει εμφανώς ο συντονισμός μεταξύ τους.
Το ίδιο συμβαίνει και στον τομέα των ειδικών. Η απουσία του Σωτήρη Τσιόδρα, έχει οδηγήσει στο να μιλούν δημοσίως πολλοί ειδικοί ιατροί και επιδημιολόγοι, χωρίς κανέναν συντονισμό μεταξύ τους και αυτό οδηγεί στο να εκπέμπονται διαφορετικά μηνύματα στην ελληνική κοινωνία που παρακολουθεί ανήσυχη, αλλά πλέον και καχύποπτη και αυτό ανασταλτικός παράγοντας για την τήρηση των μέτρων που ανακοινώνονται, με πρώτο και βασικό τη χρήση μάσκας.
Σε αυτό το νέο τοπίο, βρίσκει έδαφος – κάτι που δεν συνέβαινε κατά την πρώτη φάση της πανδημίας – η κριτική της αντιπολίτευσης η οποία σε πολλά σημεία είναι σωστή και σε κάποια υπερβολική, αλλά πλέον συμβάλλει και αυτή στη διαμόρφωση του κλίματος.
Και με τη σειρά τους, τα ΜΜΕ – διαψεύδοντας τα περί ευθείας γραμμής με την κυβέρνηση που έλεγε η αξιωματική αντιπολίτευση για να δικαιολογήσει το ότι δεν ακουγόταν – φιλοξενούν αυτές τις διαφορετικές απόψεις, αναδεικνύουν τα κακώς κείμενα και τις αστοχίες που συμβαίνουν, μεταδίδουν – ως οφείλουν – την ανησυχία που υπάρχει τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις αρχές.
Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση δεν έχει χάσει ακόμα την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά είναι πολύ κοντά, αν δεν αντιδράσει και πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα την εικόνα που δημιουργείται στην κοινωνία ότι κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από τις συστάσεις των ειδικών ή τις ακούει αλλά δεν τις εφαρμόζει.
Είναι αλήθεια, για παράδειγμα, ότι οι ειδικοί ζητούν πιο γενναία μέτρα επειδή βλέπουν ότι βαδίζουμε προς το σενάριο με χιλιάδες κρούσματα καθημερινά;
Είναι αλήθεια ότι σύστησαν ολιγοήμερο lockdown στην Αττική, πριν την ανακοίνωση των μέτρων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα; Ανακοινώνουν όλα τα σχολεία – και τα ιδιωτικά – αν έχουν κρούσματα κορωνοϊού ως οφείλουν; Ακολουθούνται τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί σε μία τέτοια περίπτωση; Για παράδειγμα, ως τώρα τα σχολεία που έχουν κλείσει επειδή παρουσιάστηκε κρούσμα κορωνοϊού είναι μόνο δημόσια.