Skip to main content

Η ατζέντα και οι στόχοι της επίσκεψης Κ. Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
 

Με ένα «βαρύ» πρόγραμμα αναχωρεί για τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ένα ταξίδι που έχει διπλό στόχο. Από πολιτική σκοπιά η συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσελκύει τα «φώτα», ωστόσο τη δική τους σημασία έχουν και οι επαφές με ηγέτες άλλων χωρών, όπως ο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και ο Ζόραν Ζάεφ. Από οικονομική σκοπιά ξεχωρίζει το γεύμα που θα παραθέσει στις 25 του μήνα στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος παρουσία επενδυτών. Η κυβέρνηση εστιάζει στην προσέλκυση επενδύσεων για να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης 4%.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν πως η Ελλάδα με τη νέα κυβέρνηση και το ξεμπλοκάρισμα εμβληματικών επενδύσεων ξαναμπαίνει στο κάδρο των διεθνών οικονομικών παραγόντων. Η οικονομική «ατζέντα» της επίσκεψης περιλαμβάνει επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με διεθνείς επενδυτές και κορυφαίους παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας στο πλαίσιο του Global Business Forum του Bloomberg (25 Σεπτεμβρίου) και της εκδήλωσης της Goldman Sachs (24 Σεπτεμβρίου).

Την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη συνάντηση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το σκέλος των επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός με ηγέτες ξένων χωρών. Η συνάντηση με τον πρόεδρο Ντ. Τραμπ -που πλην απροόπτου θα γίνει στις 24 του μήνα- ξεχωρίζει. Με τον Ταγίπ Ερντογάν Ωστόσο, τα «φώτα» θα πέσουν και στο ραντεβού με τον Τούρκο πρόεδρο Τ. Ερντογάν, που θα γίνει στις 25 Σεπτεμβρίου.

Η συνάντηση αυτή γίνεται σε μία ιδιαίτερη κρίσιμη συγκυρία, τόσο λόγω των τουρκικών κινήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και λόγω των αυξημένων ροών στα ελληνικά νησιά. Να σημειωθεί πως χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ενεργειακά ζητήματα, καθώς και οι τουρκικές ενέργειες στην περιοχή. Οι δύο πλευρές θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη μετά το ραντεβού που θα έχει ο Κ. Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός θα έχει έναν κύκλο συναντήσεων με ηγέτες χωρών από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Μεταξύ αυτών -σύμφωνα με πληροφορίες- θα είναι και το ραντεβού με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζ. Ζάεφ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 26 Σεπτεμβρίου θα λάβει μέρος σε Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (Council of Foreign Relations, CFR).

Την ίδια ημέρα θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres. Το ταξίδι στις ΗΠΑ ξεκινά με την ομιλία του πρωθυπουργού τη Δευτέρα στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα. Και ολοκληρώνεται στις 27 του μήνα, οπότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην 74η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΓΣΗΕ).

Η επίσκεψη στις ΗΠΑ «εγκαινιάζει» ουσιαστικά έναν νέο κύκλο ταξιδιών του πρωθυπουργού στο εξωτερικό, σε συνέχεια των πρώτων επαφών που είχαν γίνει σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη. Από επενδυτική πλευρά ιδιαίτερα σημαντική είναι η επίσκεψη στη Σαγκάη από τις 4 έως τις 6 Νοέμβρη, όπου ο πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στη 2η Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών Κίνας (μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές εκθέσεις στον κόσμο)