Skip to main content

Οι κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στην τελική ευθεία για τις εκλογές

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Μία εβδομάδα πριν τις εκλογές και οι δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας (Βήμα και Πρώτο Θέμα) επιβεβαίωσαν μεν το χαρακτήρα θρίλερ των επερχόμενων εκλογών ωστόσο κάποια επί μέρους στοιχεία τους υποχρεώνουν τα επιτελεία κυρίως των δύο μεγάλων κομμάτων να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους.

Συγκεκριμένα η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει χαμηλή ωστόσο ξεκόλλησε από το 50% -προσέγγισε το 60%- και σε αυτό οφείλεται και το γεγονός ότι πέρασε έστω και οριακά μπροστά.

Ωστόσο στη δημοσκόπηση της Alco για το «Πρώτο Θέμα» 8 ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ πάνε στη ΝΔ, 7 στη ΛΑΕ και 4 στην Ένωση Κεντρώων, ενώ από τη ΝΔ 6 ψηφοφόροι πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ και 2 στο ΠΑΣΟΚ.

Είναι προφανές ότι το ισοζύγιο είναι ελλειμματικό για την Κουμουνδούρου και αφορά κυρίως σε απογοητευμένους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων –και της ΝΔ- που τον Ιανουάριο ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα επανακάμπτουν.

Και οι δύο πάντως δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι το κλειδί για τον τελικό νικητή και την όποια διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο θα είναι οι αναποφάσιστοι, η αποχή και η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση τα παραπάνω το επιτελείο του κ. Τσίπρα, στην τελική ευθεία προ των εκλογών, θα εστιάσει στις διαφορές με τη ΝΔ βάζοντας στο στόχαστρό του το επιχείρημα ότι «όλοι ίδιοι είμαστε», «το τρίτο μνημόνιο θα εφαρμόσουμε» και γι αυτό «απαιτείται μια κυβέρνηση συνεργασίας».

Είναι ένα επιχείρημα που απομακρύνει τους κεντρώους ψηφοφόρους του εκλογικού σώματος από το να επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη στροφή προς τον κυβερνητισμό και την συνακόλουθη μετακίνηση σε πιο ριζοσπαστικές επιλογές μερίδας των ψηφοφόρων του.

Έτσι ή κάπως έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει προς τα αριστερά του αλλά δεν κερδίζει από το κέντρο και δεξιότερά του κάτι που ήταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα πριν την απόφαση για προσφυγή στις κάλπες. 
   
Γι’ αυτό ο πρώην πρωθυπουργός από την Καλαμάτα χθες ξεκαθάρισε ότι είναι σαφείς οι διαφορές του κόμματός του από τη ΝΔ σημειώνοντας ότι «Από τη μια μεριά οι δυνάμεις της χρεοκοπίας, οι δυνάμεις της διαφθοράς, της διαπλοκής, των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, οι δυνάμεις της ολιγαρχίας με επικεφαλής την ΝΔ και τον κύριο Μεϊμαράκη» και από την άλλη «οι δυνάμεις της εργασίας, της ισότητας, της διαφάνειας, του αγώνα κόντρα στην διαφθορά, στη φοροδιαφυγή με μπροστάρη τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και δεν θα γίνουμε ποτέ ίδιοι».

Ο αγώνας των στελεχών της Κουμουνδούρου γίνεται για το 10 – 13% των αναποφάσιστων πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που σύμφωνα και με τους δημοσκόπους μπορεί υπό προϋποθέσεις να επανακάμψει.

Χωρίς άγχος στη ΝΔ προτάσσουν τη συνεργασία

Στον αντίποδα στη ΝΔ με τη συσπείρωση των ψηφοφόρων τους να έχει πιάσει ταβάνι δίνουν μεγάλο βάρος στην αποφυγή του λάθους της τελευταίας στιγμής –εν όψει και της αυριανής τηλεμαχίας- ενώ ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης επιμένει στην ανάγκη κυβερνήσεων συνεργασίας τις οποίες επιθυμεί και μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Χθες παρουσιάζοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος του από τη ΔΕΘ ο κ. Μεϊμαράκης προέβη σε ανοίγματα προς τους απογοητευμένους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και τώρα είναι αναποφάσιστοι σημειώνοντας ότι «κάλπικες ελπίδες και ψεύτικα προγράμματα δεν πρόκειται ποτέ να μοιράσουμε γιατί είμαστε υπεύθυνοι. Από εμάς, από εμένα, θα ακούτε μόνο αλήθειες».

Σήμερα, με συνέντευξή του στην Καθημερινή σημειώνει ότι σε περίπτωση που η ΝΔ έρθει πρώτο κόμμα θα προχωρήσει στη διακυβέρνηση της χώρας από μία «Εθνική Ελλάδος» ενώ αν πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ θα συμβάλει στη δημιουργία ενός σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος καθώς «πάνω απ’ όλα είναι ο τόπος».