Skip to main content

Φ. Γεννηματά: Aνοιχτοί σε διάλογο με όσους αποδέχονται το πλαίσιο

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ανοιχτή στον διάλογο «με όποιον φορέα, κίνηση, ή προσωπικότητα του χώρου το θέλει πραγματικά και αποδέχεται το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, αναφερόμενη στις διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

«Αρκεί να θέτουν  την κοινή προσπάθεια, πάνω από επί μέρους σκοπιμότητες, εγωισμούς, μικροσυμφέροντα», συμπλήρωσε η κ. Γεννηματά, κατά την τοποθέτησή της στην κοινή συνεδρίαση ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Κινήσεων Πολιτών, κάνοντας λόγο για «ισχυρή, αυτόνομη Κεντροαριστερά».

«Επί μήνες αντιμετωπίσαμε κωλυσιεργία, διγλωσσία και ανοιχτή αμφισβήτηση από την ηγεσία του Ποταμιού»

Η κ. Γεννηματά καταλόγισε στην ηγεσία του Ποταμιού ότι δεν θέλει να προχωρήσει το εγχείρημα της δημιουργίας ενός νέου πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος των δυνάμεων που ανήκουν στον χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού προοδευτικού κέντρου, της ανανεωτικής Αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας.

«Δυστυχώς επί μήνες αντιμετωπίσαμε κωλυσιεργία, διγλωσσία και μια ανοιχτή αμφισβήτηση από την ηγεσία του Ποταμιού, με συνεχείς παρεμβάσεις και διαρροές μέσω των ΜΜΕ», είπε και συμπλήρωσε: «Και το κυριότερο στην “ανοιχτή επιστολή” τους, ανατρέπουν τον βασικό λόγο της δημιουργίας της νέας παράταξης, εγκαταλείποντας την βασική στρατηγική επιλογή του αυτόνομου πολιτικού πόλου, της ιδεολογικής και πολιτικής οριοθέτησης τόσο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και απέναντι στη Ν.Δ.».

Όπως σημείωσε η κ. Γεννηματά, «νέος ενιαίος φορέας της Κεντροαριστεράς και παράρτημα ή συμπλήρωμα της Ν.Δ., είναι παντελώς ασύμβατες έννοιες. Όπως και υπενθυμίζω ότι ανάλογα αρνηθήκαμε και την πρόταση του κ. Γ. Παπανδρέου για να συμπεριλάβουμε και τον ΣΥΡΙΖΑ στον διάλογο για την ανασύσταση της Κεντροαριστεράς».

«Το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς πρέπει να μείνει ζωντανό»

Πάντως, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επέμεινε ότι «το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς πρέπει να μείνει ζωντανό», διευκρινίζοντας ότι «προϋποθέτει πίστη στους στόχους του και μπέσα μεταξύ όσων συμμετέχουν».

Η κ. Γεννηματά προανήγγειλε σειρά πρωτοβουλιών που θα περιλαμβάνουν διάλογο με την κοινωνία, συζήτηση επί του πορίσματος της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου, όπως και επι των θέσεων της Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σε ανοιχτές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, εξήγγειλε τη συγκρότηση των Περιφερειακών Οργάνων της Συμπαράταξης.

«Προϋπόθεση για την Εθνική Συνεννόηση είναι μια άλλη κυβέρνηση με άλλο Πρωθυπουργό»

Αναφερόμενη στην κυβέρνηση, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι προϋπόθεση για την Εθνική Συνεννόηση είναι μια άλλη κυβέρνηση με άλλο Πρωθυπουργό.

«Αυτή η Κυβέρνηση, όσο παραμένει, κάνει ζημιά στον τόπο. Ζημιά, που όσο παραμένει μπορεί να γίνει μη αναστρέψιμη. Όσο πιο γρήγορα φύγει τόσο το καλύτερο», είπε η κ. Γεννηματά, ενώ έστρεψε τα «βέλη» της και κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι «σιωπά για το χθες, αρκείται στο να περιγράφει το σήμερα, αδυνατεί να εμπνεύσει για το αύριο, αφήνοντας τον χρόνο να κυλά, περιμένοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει ως “ώριμο φρούτο”».