Skip to main content

Συναντήσεις Αλ. Τσίπρα με ΣΕΒ – ΕΕΑ εν όψει ΔΕΘ

Τα προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο της επιχειρηματικότητας τέθηκαν επί τάπητος κατά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), με επικεφαλής τον πρόεδρο Θεόδωρο Φέσσα, στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Τετάρτης (7 Σεπτεμβρίου).

Στο επίκεντρο των δύο συναντήσεων βρέθηκαν η οικονομική ανάπτυξη, η προσέλκυση επενδύσεων, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και του επενδυτικού κλίματος, καθώς και η ενίσχυση της απασχόλησης, ενώ ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, η συζήτηση με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών επικεντρώθηκε στα ζητήματα που απασχολούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους τρόπους με τους οποίος αυτά μπορούν να επιλυθούν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΕΑ, Ο Πρωθυπουργός ζήτησε τις θέσεις του Επιμελητηρίου πάνω στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και ιδιαίτερα στην πολιτική επιδότησης της εργασίας, που εξήγγειλε πρόσφατα το υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρουγκαλος, καθώς και για τα φορολογικά και ασφαλιστικά προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Χατζηθεοδοσίου επεσήμανε στον Πρωθυπουργό ότι:

  1. Το ΕΕΑ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του στην πρωτοβουλία ενεργητικής επιδότησης της απασχόλησης, πιστεύοντας ότι έτσι μπορεί να αξιοποιηθούν παραγωγικά, κονδύλια που διαφορετικά θα πήγαιναν στην κατανάλωση.
  2. Το φορολογικό αποτελεί τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας και δίκαιης ανάπτυξης. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου πρότεινε ως λύση του προβλήματος να θεσπιστεί φορολογικός νόμος στη βάση της αρχής «λίγα από πολλούς και όχι πολλά από λίγους».
  3. Είναι αναγκαία η ομαλοποίηση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος διότι χωρίς αυτή τη λειτουργία η αγορά και η οικονομία είναι αδύνατο να λειτουργήσουν αναπτυξιακά.
  4. Το ΕΕΑ έχει αναλάβει μεγάλη πρωτοβουλία, με μελέτες και έκδοση πορίσματος  για την εναρμόνιση του Πτωχευτικού Δικαίου της Χώρας με βάση την ευρωπαϊκή πείρα καθώς και για την θέσπιση της «Δεύτερης Ευκαιρίας» για έντιμους επιχειρηματίες που επλήγησαν από την κρίση.
  5. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες αναμένουν την υλοποίηση της κυβερνητικής υπόσχεσης για χρηματοδότηση με 20 δισ. από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και χρηματοδότησης επιχειρήσεως, ώστε να ενισχυθεί άμεσα η ρευστότητα και η οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με το ΕΕΑ, ο Πρωθυπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, καθώς και για την επίσκεψη της κινεζικής εταιρείας  ALIBABA στην Ελλάδα στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου, μετά από πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου.

Κατά το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, τόσο από την πλευρά του κ. Τσίπρα όσο και από τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων εκφράστηκε η βούληση ο διάλογος να είναι διαρκής προκειμένου να αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματα που απασχολούν τη μικρομεσαία αλλά και μεγάλη επιχειρηματικότητα στη χώρα.

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν εν όψει των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.