Skip to main content

Δάνεια κομμάτων: «Κονταροχτυπιούνται» ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ μετά τις δικαστικές κλήσεις

Τη δικαστική εξέλιξη στο θέμα των επισφαλών δανειοδοτήσεων των πολιτικών κομμάτων μέχρι το 2012, με τις κλήσεις από τους οικονομικούς εισαγγελείς δεκάδων στελεχών της Εθνικής και της Αγροτικής Τράπεζας, καθώς και εκπροσώπων των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΚΚΕ, προκειμένου να καταθέσουν ως ύποπτοι, σχολιάζουν κυβέρνηση κι αντιπολίτευση.  

Ειδικότερα, το Μαξίμου υποστηρίζει ότι «απέτυχαν οι προσπάθειες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να θαφτούν οι ευθύνες τους για τα θαλασσοδάνεια σχεδόν μισού δισ. ευρώ» και «τώρα που η Δικαιοσύνη προχωρά ανεμπόδιστη στη διερεύνηση, αντί να ζητήσουν έστω μία συγγνώμη, όχι μόνο για τα δάνεια, αλλά και για την κατάπτυστη τροπολογία του 2013 με την οποία απαλλάσσονταν όλοι οι υπεύθυνοι, ζητούν από πάνω και τα ρέστα». Όπως σημειώνει, «έχουν το θράσος να ζητούν διαγραφή των δανείων τους και να ανακαλύπτουν πάλι πολιτικές διώξεις και σκευωρίες. Θα ήταν προτιμότερο να ενημερώσουν τους Έλληνες πολίτες πότε και πώς θα ξεπληρώσουν τα φέσια τους» αναφέρει το πρωθυπουργικό Γραφείο. 

Με τη σειρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «παρά τις μεθοδευμένες προσπάθειες θαψίματος του σκανδάλου των θαλασσοδανείων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η υπόθεση παίρνει πλέον τον δρόμο της δικαιοσύνης».

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι «το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ ήταν αυτό που άνοιξε τον δρόμο για τη δικαστική διερεύνηση για τα φέσια στις τράπεζες ύψους 220 εκατομμυρίων της ΝΔ και 200 εκατομμυρίων του ΠΑΣΟΚ».

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, «την ώρα που οι πολίτες φορτώνονταν με δυσβάσταχτα βάρη, οι τράπεζες έδιναν έναν πακτωλό χρημάτων στα δύο κόμματα, χωρίς εξασφαλίσεις και χωρίς να ενδιαφέρονται να αποπληρωθούν».

«Ήταν, μάλιστα, τέτοια η βεβαιότητα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη διαχρονική ασυλία τους, που ποτέ δεν ψέλλισαν μισή συγνώμη στον ελληνικό λαό, ποτέ δεν απολογήθηκαν για τη ζημιά στους Έλληνες φορολογούμενους, ποτέ δεν έδωσαν λογαριασμό για το πού πήγαν τα χρήματα αυτά» προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχουν μόνο το απύθμενο θράσος να μιλούν για ρύθμιση και διαγραφή των δανείων τους, όπως επανέλαβε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Α. Γεωργιάδης. Τώρα όμως τα ψέματα έχουν τελειώσει για όσους χρεοκόπησαν και τη χώρα και τα κόμματά τους» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και η εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος, Ράνια Σβίγκου, αναφέρθηκε στο θέμα. Ανέβασε στον προσωπικό λογαριασμό της στο twitter βίντεο της παρέμβασης του τότε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, για την επίμαχη τροπολογία της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, υπενθυμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει τη σκανδαλώδη ρύθμιση που αθώωνε τραπεζικά στελέχη για τα δάνεια των κομμάτων.

Από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Καρδίτσας, Κώστας Τσιάρας, ερωτηθείς από τον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», σχετικά με την κλήτευση υπόπτων για κακουργηματική απιστία, σχολίασε: «Δεν έχω αμφιβολία ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, έχοντας πλέον χάσει το παιχνίδι στο επίπεδο της κοινωνίας, γνωρίζουν ότι το πεδίο της πολιτικής είναι μία χαμένη μάχη, άρα λοιπόν πρέπει να δημιουργήσουν συνθήκες, ούτως ώστε με κάποια ένταση, με κάποια δεδομένα, να φαίνεται ότι υπάρχει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση, πάλι να ρίξουμε τα λάθη στο παρελθόν και πάλι να δημιουργήσουμε δεδομένα ή συνθήκες που θα μας φέρουν μπροστά».

Κατά τον κ. Τσιάρα, «ενώ υπήρχε μία εξεταστική επιτροπή, που αφορούσε στη δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ, η οποία έγινε επί αυτής της κυβέρνησης, με την πλειοψηφία των μελών της να προέρχονται από τις κοινοβουλευτικές ομάδες που υποστηρίζουν αυτή την κυβέρνηση, δεν κατάφερε να αποδείξει τίποτε. Αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχε τίποτε μεμπτό, τίποτε ποινικά κολάσιμο και προφανώς επανέρχονται σ’ ένα θέμα μη έχοντας κάτι άλλο να κάνουν, απλά και μόνο για να το συντηρήσουν».

Ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. υποστήριξε, επίσης, ότι «η εκ νέου δίωξη των ανθρώπων είναι ένα ζήτημα που για άλλη μια φορά επανέρχεται με τον ίδιο τρόπο, όπως κάθε Κυριακή που έχουμε κι ένα “σκάνδαλο” για ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στο περιβάλλον είτε του προέδρου της ΝΔ, είτε είναι στον πυρήνα της ΝΔ. Όλα αυτά καθημερινά αποδεικνύεται ότι όχι μόνο δεν έχουν βάση, αλλά τελικά δημιουργούν απλά και μόνο εντυπώσεις. Η ΝΔ έχει μπει σε μία λογική νοικοκυρέματος των οικονομικών της και είναι η πρώτη φορά που το κόμμα δεν χρειάζεται την κρατική επιχορήγηση προκειμένου να ικανοποιεί τα δάνειά του και να τα πληρώνει» σημείωσε ο κ. Τσιάρας.

Για «επιχείρηση συκοφάντησής του από γνωστά ΜΜΕ, κρατικά και ιδιωτικά, που σε διατεταγμένη υπηρεσία στηρίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που στόχο έχει να τσουβαλιαστεί το ΚΚΕ με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για τα δάνειά τους» κάνει λόγο το Κομμουνιστικό Κόμμα. Όπως υποστηρίζει, «αυτή η επιχείρηση δεν πραγματοποιείται τυχαία τώρα, που αποκαλύπτεται στον λαό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι άξιος συνεχιστής της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, γνήσιος υπερασπιστής του κεφαλαίου, σημαιοφόρος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Το ΚΚΕ σημειώνει πως είναι γνωστό ότι «δεν έχει καμία σχέση με υπέρογκα και “επισφαλή” δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων από τράπεζες. Όπως είναι επίσης γνωστό ότι τα κατά καιρούς δάνειά του, για να καλυφθούν ανάγκες του κόμματος, έχουν γίνει με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, όχι με ειδικούς και ευνοϊκούς όρους, αλλά σύμφωνα με τους όρους που δανείζονται όλοι οι Έλληνες.

Μάλιστα, για τα δάνεια αυτά, το ΚΚΕ έχει δώσει επαρκέστατες εγγυήσεις με ακίνητά του. Η πληρωμή των δανείων αυτών γίνεται μέχρι και σήμερα κανονικότατα και δεν υπάρχει ληξιπρόθεσμη δόση, χάρη και στην αμέριστη στήριξη από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, τον εργαζόμενο λαό» καταλήγει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.

naftemporiki.gr