Skip to main content

Κυβέρνηση: Κρίσιμο αλλά όχι για την αξιολόγηση το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών

Του Γιάννη Καμπουράκη

Κρίσιμο για το μέλλον της Ευρώπης, όχι όμως για την επικείμενη τρίτη αξιολόγηση, εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία.

Επικρατούσα άποψη στο Μαξίμου και την ομάδα των υπουργών της διαπραγμάτευσης είναι ότι τα όσα ακολουθήσουν των γερμανικών εκλογών στην γερμανική πολιτική σκηνή δεν θα επηρεάσουν – τουλάχιστον σε σημαντικό βαθμό την τρίτη αξιολόγηση – για την οποία επιμένουν ότι «όλα τα θέματα έχουν μπει στη ράγα της συνεννόησης και αναμένεται να κλείσει έγκαιρα, ίσως και εντός του 2017» παραπέμποντας και στις δηλώσεις του Γερούν Ντέισελμπλουμ στην Αθήνα.

Στην κυβέρνηση δεν δείχνουν να ανησυχούν ούτε από το ενδεχόμενο αλλαγής σκυτάλης στο υπουργείο Οικονομικών και αντικατάστασης του Βόλφκανγκ Σόιμπλε από κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος των Γερμανών Φιλελευθέρων, σενάριο που έχει δει το φως της δημοσιότητας στον διεθνή και εγχώριο Τύπο.

Δεν δείχνουν επίσης να νοιάζονται ιδιαιτέρως ούτε για το ενδεχόμενο παραμονής του κ. Σόιμπλε στο πόστο του. Εκτιμούν ότι εφόσον η καγκελάριος Μέρκελ, έχει λάβει το βασικό μήνυμα των εκλογών – το οποίο για το Μαξίμου είναι χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ε.Ε., στήριξη των πολιτικών υπέρ της ανάπτυξης και της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους – τότε θα αποτελέσει καταλύτη επιτάχυνσης και όχι επιβράδυνσης των εξελίξεων.

Στην ερώτηση ωστόσο «αν η Γερμανία μεταβάλλει την μέχρι τώρα στάση της στις Συνόδους Κορυφής και στα Eurogroup πως αναμένετε την  πορεία των διαπραγματεύσεων;» η απάντηση είναι ότι «τα βασικά σημεία του οδικού χάρτη μέχρι την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 έχουν αποφασιστεί και δεν αλλάζουν».  

Μέχρι στιγμής, δεν απαντούν σε κομβικά ερωτήματα όπως τι θα γίνει με το ρόλο του ΔΝΤ και την πίεση που ασκεί για σημαντικά θέματα όπως το δημοσιονομικό ή η κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, τι θα γίνει με τη συζήτηση που αναμένεται για το χρέος, με τις επενδύσεις  ή αν πρόκειται να θέσει αιτήματα γα επανεξέταση μέτρων που έχουν αποφασιστεί αλλά η κυβέρνηση φέρεται να θέλει να ξαναβάζει στο τραπέζι για να τα ξανασυζητήσει υπό το πρίσμα της σημερινής αλλά και της άμεσα προβλεπόμενης κατάστασης στην ελληνική οικονομία, που κατά το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών δικαιολογεί αλλαγές επί τα βελτίω στο πρόγραμμα.