Skip to main content

Προμήθειες POS: Κάτω από 1% η επιβάρυνση για συναλλαγές έως 10 ευρώ

Από 1η Μαΐου τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Ανάσα στις προμήθειες που επιβάλλονται σε μικρές συναλλαγές έως 10 ευρώ σε σειρά επαγγελματικών κλάδων δίνει τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Οι χρεώσεις μειώνονται για 3 χρόνια για συναλλαγές που  πραγματοποιούνται μέσω χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών και αφορούν ποσά έως 10 ευρώ. Στην ίδια τροπολογία, από την Μεγάλη Τετάρτη δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν θέσει σε ακινησία το όχημα τους να το επανακυκλοφορήσουν πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.

Με βάση την τροπολογία, καθορίζονται ανώτατα όρια προμήθειας στις επιχειρήσεις με σημαντικό αριθμό συναλλαγών αξίας έως 10 ευρώ οι οποίες πραγματοποιούνται με χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών. Οι μειώσεις αφορούν χρεώσεις που επιβάλλονται από τράπεζες, εκκαθαριστές και διεθνείς οργανισμούς καρτών.

Έτσι για διάστημα 3 ετών από την έναρξη ισχύος της ρύθμισης το ύψος των προμηθειών διαμορφώνεται ως εξής :

* η ανώτατη προμήθεια εκκαθάρισης που χρεώνεται ο έμπορος από τον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών δεν δύναται να υπερβαίνει 0,50% της αξίας της συναλλαγής.

*  η ανώτατη διατραπεζική προμήθεια, δεν δύναται να υπερβαίνει το 0,10% της αξίας της συναλλαγής για χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών και το 0,15% της αξίας της συναλλαγής για πιστωτικές κάρτες ιδιωτών.

* η ανώτατη χρέωση του παρόχου υπηρεσιών πληρωμών από διεθνείς οργανισμούς καρτών δεν δύναται να υπερβαίνει το 0,10% της αξίας της συναλλαγής.

Το μέτρο δεν εφαρμόζεται σε ανώνυμες εταιρείες και σε επιχειρήσεις που διαθέτουν περισσότερα από 3 τερματικά υποδοχής καρτών, τα οποία έχουν λάβει από τον ίδιο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών.

Το μέτρο εφαρμόζεται σε :

– Παντοπωλεία και «mini markets»,

– Πρακτορεία τύπου και περίπτερα,

– Βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες,

– Είδη καπνιστών, καιτνοπωλεία,

– Αρτοποιεία,

– Ταξί,

– Καταστήματα ξηρών καρπών και ζαχαρωδών ειδών,

– Καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων,

– Στεγνοκαθαριστήρια,

–  Καταστήματα επιδιόρθωσης υποδημάτων,

– Ραφεία, επιδιορθώσεις/μεταποιήσεις ενδυμάτων

– Καταστήματα ειδών ραπτικής, πλεκτικής, ιδίως υφασμάτων,

–  Διάφορα καταστήματα τροφίμων, ψιλικατζίδικα, εξειδικευμένα καταστήματα,

– Διάφορα καταστήματα γενικών εμπορευμάτων,

– Καταστήματα ποικίλων ειδών (ψιλικών),

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Με άλλη διάταξη ενεργοποιείται από αύριο το μέτρο των τελών κυκλοφορίας με το μήνα για όσους  θέλουν να προχωρήσουν σε άρση ακινησίας των οχημάτων τους.

Βασική προϋπόθεση είναι να καταβάλλουν το ύψος  των τελών που αναλογεί στο χρονικό διάστημα επανεκκίνησης το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι λιγότερο από ένα μήνα.

Διαβάστε ακόμη

Διασύνδεση ταμειακών – POS: Η ώρα των προστίμων – Λύση στα τεχνικά προβλήματα