Skip to main content

Πονς προς Τσίπρα: Σας βλέπω αλλαγμένο – Μην επιστρέψετε στον λαϊκισμό

«Σας βλέπω αλλαγμένο, κάνετε θετικά βήματα, αλλά χρειάζονται και άλλα βήματα» ανέφερε ο Εστέβαν Γκονθάλεθ Πονς της πολιτικής ομάδας του Λαϊκού Κόμματος, απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Εστέβαν Γκονθάλεθ Πονς σημείωσε ότι για την έξοδο από τα μνημόνια «πρέπει να χειροκροτήσουμε τους Έλληνες πολίτες που ψήφισαν να μείνουν στην Ευρώπη». «Να μην ξεχάσουμε τι έκαναν οι πολίτες» είπε ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, ενώ σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Τσίπρα περί τεχνοκρατών, απάντησε ότι «όλη η Ευρώπη έσωσε τη χώρα σας».

«Η Ευρώπη είναι αξίες και αρχές, είναι αλληλεγγύη και όχι να πετροβολούμε ο ένας τον άλλον. Στην αρχή της θητείας σας χάσαμε πολύτιμο χρόνο, χάθηκαν 100 δισ. λόγω του Βαρουφάκη» παρατήρησε, ενώ εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία του για το γεγονός ότι «περίπου 500.000 νέοι Έλληνες έφυγαν από την Ελλάδα».

Εν όψει των επόμενων εκλογών, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να μην επιστρέψει στο λαϊκισμό». «Είναι στο χέρι σας, το 2015 κάνατε λάθος» είπε, προσθέτοντας ότι «ο λαϊκισμός δεν είναι ούτε δεξιός, ούτε αριστερός».

Αλ. Τσίπρας: Κάποιοι παραμένουν αδιόρθωτοι

Η κριτική του ευρωβουλευτή προκάλεσε την αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος κατά τη δευτερολογία του απάντησε: «Είπατε ότι άλλαξα. Δεν ξέρω αν είναι κακό αυτό. Κακό είναι κάποιοι να παραμένουν αδιόρθωτοι και να προσπαθούν να υπερασπιστούν αυτά που δεν είναι υπερασπίσιμα».

Ο κ. Τσίπρας θύμισε στον ευρωβουλευτή ότι σήμερα είναι 11 Σεπτεμβρίου, που «εκτός από την αποφράδα ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι κι άλλη μία μαύρη επέτειος: είναι επέτειος του θανάτου του Σαλβαδόρ Αλιέντε». «Λυπάμαι, κύριε Γκονθάλεθ, διότι στην ομιλία σας αναπαράξατε τη θεωρία των δύο άκρων. Ελπίζω τουλάχιστον να μη θεωρείτε, όπως κάποιοι φίλοι σας ομοϊδεάτες σας στην Ελλάδα, ότι ο δικτάτορας Πινοσέτ εφήρμοσε ενδιαφέρουσες πολιτικές προς αντιγραφή, ιδίως σε ό,τι αφορα στο ασφαλιστικό σύστημα» ανέφερε.

Απαντώντας παράλληλα στις αναφορές του κ. Γκονθάλεθ για νεποτισμό και λαϊκισμό στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός είπε απευθυνόμενος στον ευρωβουλευτή: «Αν θέλετε να μιλήσετε για νεποτισμό στην Ελλάδα, δείτε απλά ότι δυστυχώς μια παράταξη που τόσα πολλά έχει προσφέρει στην Ελλάδα -γιατί θέλω να είμαι δίκαιος- δυστυχώς αρχηγοί στην παράταξη αυτή γίνονται συνήθως τα τέκνα κάποιων πετυχημένων η μη, αλλά προηγούμενων πρωθυπουργών, αυτή είναι η παράδοση στην Ελλάδα».

Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις του ευρωβουλευτή για το «κόστος» της πρώτης περιόδου διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Μιλήσατε για 100 δισ. κόστος, το λένε και το ξαναλένε πολλοί από τους συντηρητικούς συνάδελφους σας πολιτικούς για το κόστος της διαπραγμάτευσης στο δύσκολο εκείνο εξάμηνο. Καλό είναι όταν μιλάμε σε αυτή την αίθουσα να μην μιλάμε με όρους πολιτικής επικοινωνίας και με ανακρίβειες διότι αν όντως υπήρχε επιβάρυνση τόσων δισ. ευρώ θα είχε αυξηθεί και το δημόσιο χρέος».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ