Skip to main content

Β. Κικίλιας: 1η δόση εμβολίου ως 16/8 για όλο το διοικητικό και υγειονομικό προσωπικό

Στην εξειδίκευση των τεσσάρων μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός προχώρησαν οι αρμόδιοι υπουργοί, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Οι τρεις υπουργοί εξειδίκευσαν τις ανακοινώσεις περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τις ανακοινώσεις εξειδίκευσης των μέτρων:

* Έως τις 16/8 πρέπει να έχει προβεί στην 1η δόση εμβολιασμού το σύνολο του διοικητικού και υγειονομικού προσωπικού σε υγειονομικές μονάδες & δομές φροντίδας. Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών από τη 16η Αυγούστου και μετά. Πρόστιμο 50.000-200.000 ευρώ θα επιβάλλεται στις μονάδες που δεν θα συμμορφωθούν

*Τα πρόστιμα ορίζονται, για όσους παραβαίνουν τον σχεδιασμό, στα 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ. Κάθε εισερχόμενος στις μονάδες αυτές θα πρέπει να έχει πλήρως εμβολιαστεί, είπε ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε πως τα πρόστιμα για μη τήρηση των κανονισμών είναι ιδιαίτερα τσουχτερά όσον αφορά τις μονάδες φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Τα πρόστιμα, εξήγησε, ξεκινούν από 50.000 ευρώ και φτάνουν έως 200.000 ευρώ.

* Υποχρεωτικός επίσης καθίσταται ο εμβολιασμός σε όλες τις δομές υγείας. Έως την 1/09 όλο το προσωπικό θα πρέπει να έχει κάνει την πρώτη δόση.

Μάλιστα, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, θα δημιουργηθεί επιτροπή που θα κρίνει αν για κάποιους λόγους υγείας ορισμένοι από τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

«Συστήνω σε όλους όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, να εμβολιαστούν» κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιαςαναφέρθηκε στις έγκαιρες παρεμβάσεις του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου το ΕΣΥ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και στις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στο χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου μετά από 10 χρόνια δημοσιονομικών περιορισμών, στην επιτυχημένη επιχείρηση των εμβολιασμών, καθώς και στην υγειονομική κάλυψη των νησιών με στόχο το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού.

Κλείνοντας, ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας θα συνεχιστούν με την αξιοποίηση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και άλλων προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ), με καινοτόμες παρεμβάσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με σύγχρονες τεχνολογίες και νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στο ΕΣΥ, καθώς και με την κτιριακή, ψηφιακή και ενεργειακή αναβάθμιση όλων των νοσοκομείων της χώρας.