Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: To brain drain να γίνει brain gain

«To brain drain να γίνει brain gain», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας στο τρίτο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, στο Ηράκλειο Κρήτης, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «είμαστε εδώ για να κινήσουμε προς τα εμπρός τον τροχό της ιστορίας, για να παλέψουμε ενάντια στις ανισότητες».

«Κάποιοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη πολιτική τους επιλογή να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των λίγων και των ισχυρών, λέγοντάς μας πως η ανισότητα είναι στη φύση της ανθρώπινης κοινωνίας. Δεν ξέρω πού το έχουν βρει αυτό γραμμένο», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «αυτό που εγώ ξέρω είναι ότι η αναδιανομή του πλούτου, η κοινωνική προστασία, η στήριξη των μικρών απέναντι στους μεγάλους, των ανίσχυρων απέναντι στους ισχυρούς αποτελούν κατακτήσεις του σύγχρονου πολιτισμού μας».

Έκανε επίσης λόγο για «πρωτόγονο νεοφιλελευθερισμό τύπου ζούγκλας, στον οποίον ο ισχυρότερος τρώει τον πιο αδύναμο», καταλογίζοντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «επαγγέλλεται αυτόν τον πρωτόγονο νεοφιλελευθερισμό ως αναπτυξιακή προοπτική».

«Σύνδεση αγροτικού τομέα – τουρισμού»

«Στόχος είναι η αποκατάσταση ενός αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου για τους εργαζόμενους και η εξασφάλιση της προσφοράς ικανοποιητικών κοινωνικών υπηρεσιών» σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, κάνοντας λόγο για «Δίκαιη Ανάπτυξη», της οποίας το όφελος «διαχέεται στην κοινωνία και δεν λειτουργεί ως εργαλείο συσσώρευσης πλούτου για κάποιους λίγους και ισχυρούς».

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην ανάγκη σύνδεσης του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι δυνατόν ο τουριστικός κλάδος της χώρας να χρησιμοποιεί εισαγόμενα προϊόντα αγροτοδιατροφής.

Όπως είπε, η ποιοτική ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής αφορά κυρίως τη βελτίωση της ποιότητας των εξαγωγών, την τυποποίηση και την πιστοποίηση, ενώ τόνισε ότι η βιομηχανία και η μεταποίηση αποτελούν έναν από τους βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες στους οποίους στοχεύει το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα.

Επισήμανε εξάλλου ότι στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, η βιομηχανία, η μεταποίηση και η αγροδιατροφή είναι τομείς προτεραιότητας, κατεύθυνση, όπως είπε, που επιβεβαιώνεται και από τους επενδυτές.

«Εμείς δεν είμαστε γενικά με την επιχειρηματικότητα, είμαστε με την επιχειρηματικότητα που σέβεται την εργασία και το φυσικό περιβάλλον»

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το μοντέλο του ήπιου και αποκεντρωμένου τουρισμού θα στηριχτεί με σχέδιο, καθώς παράγει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Ανήγγειλε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει μια Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα επαναπροσδιορίζει την αναλογία εργαζόμενων – μαθητευόμενων και με την οποία επανεξετάζεται ο ορισμός του μισθού του μαθητευόμενου, στο 60% του κατώτατου που ισχύει στη χώρα. Επιπλέον, όπως είπε, η κυβέρνηση μελετά και την απαγόρευση της υπερωριακής απασχόλησης.

Σημείωσε επίσης ότι «εμείς δεν είμαστε γενικά με την επιχειρηματικότητα», αλλά «είμαστε με την επιχειρηματικότητα που σέβεται την εργασία και το φυσικό περιβάλλον». «Δεν είμαστε με τους λογείς εκβιαστές, ούτε με τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που λεηλάτησαν το δημόσιο πλούτο και εκμεταλλεύτηκαν την εργατική δύναμη» υπογράμμισε, σχολιάζοντας ότι «αυτούς τους χαρίζουμε στις κυβερνήσεις του χθες, τα συμφέροντα των οποίων εκπροσώπησαν».

Τι είπε ο Αλ. Τσίπρας για ΒΟΑΚ – αεροδρόμιο

Μιλώντας για τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ), ανέφερε ότι η μελέτη που διασφαλίζει τον ενιαίο σχεδιασμό του έργου από το Καστέλι Κισσάμου ως την Σητεία, θα δημοπρατηθεί μέσα στον Οκτώβριο του 2017. Είπε επιπλέον ότι για την κατασκευή του τμήματος του ΒΟΑΚ από τα Χανιά έως τον Άγιο Νικόλαο, ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2018.

«Εκτιμάμε, λοιπόν, ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2019. Και θα είμαστε εδώ, εγώ με τον περιφερειάρχη για να βρεθούμε στην έναρξη των εργασιών», τόνισε ο Πρωθυπουργός. «Το έργο θα ολοκληρωθεί σε 4 ως 5 χρόνια από την έναρξη του, αλλά απ’ ό,τι βλέπω πάλι θα είμαστε εμείς εδώ, εγώ και ο περιφερειάρχης», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Αναφορικά με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει επιλεγεί η μορφή της εταιρίας που θα το αναλάβει, καθώς και τα ανταποδοτικά τέλη για την τοπική αυτοδιοίκηση και το υπουργείο Υποδομών.

Ανέφερε εξάλλου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης, που θα την μετατρέψει σε ενεργειακό κόμβο, αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας και μειώνοντας την επιβάρυνση των νοικοκυριών.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της Υγείας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι σε πρώτη φάση, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η Κρήτη θα ενισχυθεί με 25 Τοπικές Μονάδες Υγείας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ