Skip to main content

Π. Κουρουμπλής: Η απορρύπανση συνεχίζεται, θα υπάρξει αποτέλεσμα

Σημαντική εικόνα βελτίωσης της κατάστασης στον Σαρωνικό διαπιστώνει ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος έκανε αυτοψία με σκάφος του Λιμενικού σε παράκτιες περιοχές, από την Πειραϊκή έως τον Φλοίσβο – στην παραλία Μπάτη, όπου συνεχίζεται να παρατηρείται σε ορισμένα σημεία διάσπαρτη θαλάσσια ρύπανση μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ.

«Η επιχείρηση απορρύπανσης συνεχίζεται με την ίδια ένταση, προκειμένου να έχουμε γρήγορο αποτέλεσμα και είμαι βέβαιος ότι με τους ρυθμούς που δουλεύουμε σε πολύ λίγες ημέρες θα έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι εκείνο που έχει επιτευχθεί είναι η στεγανοποίηση του βυθισμένου δεξαμενόπλοιου και εκτίμησε ότι εντός της ημέρας θα αρχίσει η απάντληση του πετρελαίου.

Κατά τον κ. Κουρουμπλή, το υπουργείο έχει επιστρατεύσει όλα τα μέσα που υπάρχουν στη χώρα, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις της ρύπανσης.

 Ο υπουργός έσπευσε να απορρίψει την κριτική που δέχεται για κωλυσιεργία και αδιαφορία, λέγοντας ότι σε μία τέτοια μεγάλη επιχείρηση που δεν είχε ξανασυμβεί σε τέτοια έκταση, πάντα υπάρχουν προβλήματα, ενώ σημείωσε ότι υπήρξαν έντονα αντανακλαστικά από πλευράς Λιμενικού στο να συντονίσει, να προωθήσει και να παρακολουθήσει τη διαδικασία του περιορισμού των επιπτώσεων από τη ρύπανση.

Απορρυπαντικά φιλικά προς το περιβάλλον

«Η κατάσταση εξομαλύνεται μέρα με τη μέρα και σε ένα διήμερο θα έχουν σημαντικά αποτελέσματα» είπε.

Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι στην όλη επιχείρηση χρησιμοποιούνται απορρυπαντικά φιλικά προς το περιβάλλον, κάτι που, όπως είπε, θα πρέπει να τονιστεί, «καθώς ως λαός έχουμε την τάση να αυτομαστιγωνόμαστε». «Στη Μεγάλη Βρετανία, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν χημικά που ρίχνονται από αέρος με τα αεροπλάνα, ενώ εδώ χρησιμοποιούμε καλύτερης ποιότητας απορρυπαντικά, προκειμένου να περιορίσουμε τις επιπτώσεις αυτής της ζημιάς», συνέχισε.

Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, από την Πειραϊκή έως τη Γλυφάδα, όπου υπάρχει ρύπανση συνεχίζουν να επιχειρούν απορρυπαντικά σκάφη του Λιμενικού, ενώ στον Φλοίσβο βρίσκεται το μεγαλύτερο και ικανότερο σκάφος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα «EMSA», το AKTAIA OSRV, που με τους δύο ειδικούς βραχίονές του και από τις δύο πλευρές σαρώνει εκατομμύρια κυβικά νερού στο πέρασμά του.

Πηγή: ΑΜΠΕ