Skip to main content

Φ. Κουβέλης: Ήρθα στο υπουργείο που μετέχει αποφασιστικά στο ΑΕΠ της χώρας

«Φεύγω υπερήφανος από αυτό το υπουργείο και την κυβέρνηση, γιατί προσπάθησα να δικαιώσω την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού, όπου κι αν μου ανέθεσε να διατελέσω έργο» τόνισε σήμερα ο απερχόμενος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τη τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου στον Φώτη Κουβέλη.

Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός επισήμανε ότι αυτό το υπουργείο έχει μπροστά του τεράστιο πεδίο να δημιουργήσει και να αναδείξει τα μεγέθη που καλείται να υπηρετήσει όπως είναι η ανάπτυξη της νησιωτικής Ελλάδας.

Ο απερχόμενος υπουργός, αφού έκανε απολογισμό του έργου του στο υπουργείο, ευχαρίστησε όλο το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, τονίζοντας ότι αυτή κυβέρνηση συγκρούστηκε με μικρά μεσαία και μεγάλα ζητήματα, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα κι αποφασιστικότητα που τη διακατέχει. «Φεύγω με τις καλύτερες αναμνήσεις, γιατί υπηρετήσαμε με πίστη την πατρίδα και το συμφέρον του ελληνικού λαού» τόνισε ο κ. Κουρουμπλής, προσθέτοντας ότι «φορείς του ευρύτερου τομέα της ναυτιλίας τοποθετούνται με ικανοποιητικό τρόπο για την έως τώρα συνεργασία».

Όπως είπε, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να του αναθέσει ένα άλλο πόστο, αυτό του πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος στη Βουλή, στην τελευταία περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας, όπου θα υπάρξουν πολύ μεγάλες αναμετρήσεις σε θέματα, όπως το Σύνταγμα, το Μακεδονικό και άλλα ζητήματα.

Για την προαναγγελθείσα απεργία της ΠΝΟ, τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, σημείωσε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας έχει ασκήσει τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση στην ακτοπλοΐα. «Η ακτοπλοΐα, έπειτα από 8 χρόνια στασιμότητας στους μισθούς των εργαζομένων της ναυτιλίας, πρέπει να κατανοήσει ότι από το μερίδιο της αύξησης της τουριστικής κίνησης, αλλά και του μεταφορικού ισοδύναμου, πρέπει να δείξει κατανόηση στα ζητήματα της ΠΝΟ» τόνισε ο κ. Κουρουμπλής, επισημαίνοντας ότι «πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί αυτή η απεργία σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή που η τουριστική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη».

«Είναι σημαντικό το έργο που επιτελέστηκε από τον απερχόμενο υπουργό κ. Κουρουμπλή, σε συνεργασία με τον σημερινό αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας κ. Σαντορινιό» ανέφερε με τη σειρά του ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης.

Όπως τόνισε, «η χώρα, μετά την έξοδό της από την οκτάχρονη περίοδο των μνημονίων, της σκληρής επιτήρησης και εποπτείας που απονεύρωσε σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας, μπαίνει σε μια καινούρια πορεία δίκαιης ανάπτυξης, αλλά και ανάταξης των κοινωνικών στρωμάτων που δεινοπάθησαν βαρύτατα τραυματισμένα από την οικονομική κρίση».

Ο ίδιος σημείωσε ότι όταν ο Πρωθυπουργός του εμπιστεύτηκε τη συγκεκριμένη θέση, «επιχειρηματολόγησε υπέρ της σημαντικότητας αυτού του υπουργείου, ότι είναι αυτό που μετέχει αποφασιστικά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας. Και είχε απόλυτα δίκιο».

Ο κ. Κουβέλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Λιμενικό, λέγοντας ότι είναι το διαρκώς εμπόλεμο σώμα σε ειρηνική περίοδο. «Γνωρίζω το υψηλό φρόνημα των στελεχών του, καθώς και την εγκατάλειψη στην οποία είχε περιέλθει στο μακρινότερο παρελθόν, αλλά και όλα εκείνα που σήμερα προωθούνται και προάγονται προκειμένου το Λιμενικό Σώμα να μπορεί να επιτελεί με όσα μέσα του διατίθενται και πρέπει να του διατεθούν» ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, εξέφρασε την εκτίμηση πως «καταφέραμε αρκετά, με πολλή δουλειά και προσήλωση στον στόχο της αναβάθμισης της ακτοπλοΐας, της προστασίας της ναυτεργασίας και της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος». Όπως συμπλήρωσε, το υπουργείο σήμερα είναι κοντά στην ολοκλήρωση του στόχου για την υδατική αυτονομία των άνυδρων νησιών, αλλά και την κάλυψη ακτοπλοϊκών αναγκών σε άγονες γραμμές, για νησιά που για πολλά χρόνια είχαν έντονο πρόβλημα διασύνδεσης.

Πηγή: ΑΜΠΕ