Skip to main content

Εκατέρωθεν βολές κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τον… Αμαζόνιο

Σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης κατέστη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για την κλιματική αλλαγή και τις φωτιές στον Αμαζόνιο, καθώς κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ επιδόθηκαν σε ανταλλαγή… ανακοινώσεων.

«Οι φωτιές στον Αμαζόνιο απειλούν, όχι κάποια μακρινή γειτονιά του πλανήτη, αλλά το κοινό μας σπίτι. Τη γη»: υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η κλιματική αλλαγή, οι πολιτικές που αγνοούν το περιβάλλον εν ονόματι της ιδιοτέλειας και του κέρδους, οδηγούν σε τραγικές εξελίξεις για την ίδια μας τη ζωή», επεσήμανε, επίσης, και πρόσθεσε:

«Η αδιαφορία απέναντι σ’ αυτή την απειλή, είναι αδιαφορία απέναντι στο σήμερα και στο αύριο των παιδιών μας. Και οι ηγέτες που αγνοούν αυτή την πραγματικότητα εγκληματούν εις βάρος της ανθρωπότητας».

Δεν απέφυγε, μάλιστα, να επικρίνει τον πρωθυπουργό, ισχυριζόμενος ότι «ο κύριος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία στη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο να συνταχθεί μαζί του, να πει έστω μια λέξη. Δεν ακούσαμε κάτι».

«Έστω και τώρα, οφείλει άμεσα και η Ελλάδα να αντιταχθεί στη Συμφωνία ΕΕ – Mercosur, όσο η ακραία Δεξιά κυβέρνηση Μπολσονάρο αρνείται να αναλάβει τις περιβαλλοντικές της υποχρεώσεις» κατέληξε.

«Πάλι ψέματα;»

«Πάλι ψέματα» ήταν η άμεση απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα.

«Ο κ. Τσίπρας δεν “άκουσε τίποτα”, λέει, για την κλιματική αλλαγή κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Παρίσι» τόνισε, παραπέμποντας στο σχετικό απόσπασμα των δηλώσεων του κ. Μητσοτάκη.

Αναφέρθηκε δε, στην «περιβαλλοντική ευαισθησία του κ. Τσίπρα “στο κοινό μας σπίτι”», εξηγώντας ότι «αυτή άργησε 4,5 χρόνια, όπως φάνηκε με -δυστυχώς- τραγικά αποτελέσματα τόσο στην πλημμύρα στη Μάνδρα, όσο και στην πυρκαγιά στο Μάτι».

«Ως προς το τι κάνει η Κυβέρνηση για το “κοινό μας σπίτι”, παραπέμπουμε τον κ. Τσίπρα στις άμεσες πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για να αποκτήσει ξανά ζωή το Μάτι» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Βιάστηκε να απαντήσει ο κ. Πέτσας»

Τα παραπάνω έσπευσε να σχολιάσει και ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

«Βιάστηκε να απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας στην δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την κλιματική αλλαγή, πιστός στο δόγμα η επικοινωνία είναι πιο σημαντική από την ουσία».

«Αν όμως διαβάσει και αυτός τα αποσπάσματα από τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη θα διαπιστώσει ότι ο  Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε γενικότητες για το κλίμα και δεν κατέθεσε καμία συγκεκριμένη πρόταση πρωτοβουλιών για το θέμα των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο και για τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, ούτε καν αναφέρθηκε σε αυτά».

Και συνέχισε: «Ο κ. Πέτσας επιβεβαιώνει απλά με τη δήλωση του ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν διατίθεται να συμμετέχει στο ευρωπαϊκό μέτωπο που δημιουργείται για την προστασία του Αμαζονίου και του  παγκόσμιου Περιβάλλοντος».

Κάλεσε, τέλος, την ελληνική κυβέρνηση να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και να αξιοποιήσει διπλωματικά εργαλεία για το μείζον θέμα του Αμαζονίου».

naftemporiki.gr