«Παρέμβαση που θα βοηθήσει την καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων εργαζόμενων» χαρακτήρισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο ψηφίζεται την Πέμπτη από την Ολομέλεια.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για αμφίβολης υλοποίησης ρυθμίσεις, καθώς και για επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης εν όψει της ΔΕΘ.
Τα κόμματα πάντως, τοποθετούνται θετικά σε ορισμένες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ. Επί της αρχής, Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή και Ποτάμι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο, ενώ το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων δηλώνουν «παρών».
Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να «μην πετάει την μπάλα στην εξέδρα» και να μιλήσει συγκεκριμένα για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. «Η πραγματικότητα σας διαψεύδει», ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου και υποστήριξε ότι «η κρίση αποεπένδυσης σημειώθηκε τα ακριβώς προηγούμενα χρόνια, την περίοδο 2009 με 2014».
Ο υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί μάταια με ψεύδη να κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στον τομέα κοινωνικής ασφάλισης που «παρουσιάζει πραγματικό πλεόνασμα και όχι έλλειμμα», όπως είπε. Αναφερόμενος στις επικουρικές συντάξεις, είπε πως θα υπάρξουν και επικουρικές που θα αυξηθούν ενώ για τις κύριες συντάξεις τόνισε πως «έχουμε μία θετική βελτίωση της τάξης του 64,2% από το πρώτο δείγμα των εργατοϋπαλλήλων μισθωτών του ΙΚΑ».
Έντονη κριτική από την αντιπολίτευση
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας καταλόγισε στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος πραγματοποίησε παρέμβαση στη Βουλή, ότι απέφυγε να δώσει καθαρή απάντηση για τη στάση των δανειστών έναντι του νομοσχεδίου και ανέφερε ότι «κινδυνεύουμε από την συνήθη γελοιοποίηση» της κατάργησης διατάξεων πέντε – έξι μέρες μετά την ψήφισή τους. Επίσης έκανε λόγο για ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ανεφάρμοστες.
«Ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι σας έχουν καταλάβει. Θα το δείτε και πολύ σύντομα στις κάλπες» ανέφερε ο εισηγητής της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης και δήλωσε πως το νομοσχέδιο κινείται σε λανθασμένη κατεύθυνση καθώς, όπως είπε, διακατέχεται από μια τιμωρητική αντίληψη, η οποία δεν βοηθάει τους εργαζόμενους. Ο εισηγητής της Ν.Δ. δήλωσε ωστόσο πως η παράταξη του θα ψηφίσει ορισμένες διατάξεις (όπως το επίδομα στους εγκλωβισμένους εργαζόμενους, την επιτάχυνση της δίκης), αν και επέμεινε ότι θα αποδειχθούν δύσκολα εφαρμόσιμες.
Για «ένα νομοσχέδιο χαμηλής πτήσης» έκανε λόγο η ειδική αγορήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου. «Θα ψηφίσουμε τις όποιες θετικές διατάξεις. Τα “τσίγκινα στολίδια”, όμως, είναι για άλλους. Να τα δείτε με τους συγκυβερνώντες σας, τους Ανεξάρτητους Έλληνες της λαϊκής Δεξιάς» υπογράμμισε η κ. Χριστοφιλοπούλου.
«Διατηρείτε ανέγγιχτο όλο το αντεργατικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και όλα τα μέτρα που πήρατε εσείς, κάνοντας τη βρώμικη δουλειά αντί αυτών» ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.
Εν όψει της επίσκεψης του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, ζήτησε από την κυβέρνηση να σχολιάσει τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Εμανουέλ Μακρόν λέγοντας: «Είναι νεοφιλελεύθερες, όπως σας αρέσει να βαφτίζετε ό,τι δεν σας βολεύει και ό,τι αντιστρατεύεστε; Κι αν είναι νεοφιλελεύθερες και αποκρουστικές προς τι ο ενθουσιασμός και οι προσδοκίες από την άφιξη του Γάλλου Προέδρου;». Αναφορικά με το νομοσχέδιο ο κ. Μαυρωτάς, είπε πως συντάχθηκε γρήγορα και πρόχειρα.
Για «συναίνεση της πλειοψηφίας των φορέων που κλήθηκαν να τοποθετηθούν στο νομοσχέδιο» έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, χαρακτηρίζοντας «οξύμωρο σχήμα» τις «οξυμένες κραυγές για ένα νομοσχέδιο που απολαμβάνει τέτοιας συγκατάθεσης».
«Πρόκειται για νομοσχέδιο με έντονο προεκλογικό αέρα», σχολίασε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς. «Μην μοιράζετε ψίχουλα πάνω στα αποκαΐδια αυτής της τελειωμένης χώρας», είπε προς τα κυβερνητικά έδρανα.
Πηγή: ΑΜΠΕ