Skip to main content

Ερώτηση Χ. Θεοχάρη για συμβούλους της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση

Ερώτηση προς τον Υπ. Οικονομικών για συμβούλους της κυβέρνησης για την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς υπέβαλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης.

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρεται ειδικότερα σε μια σειρά φυσικών και νομικών προσώπων όπως οι κύριοι Γκλεν Κιμ, Κιμ Μπράϊαν Γιουιουν και Σόρους Σαμπαγιατί και οι εταιρείες LJ Capital και η επενδυτική τράπεζα Nomura.

Όπως λέει, η κυβέρνηση έρχεται αναδρομικά να καλύψει την πρόσληψη των εν λόγω συμβούλων με το 3ο άρθρο της Π.Ν.Π. που δημοσιεύθηκε στις 31.7.2015 στο Φ.Ε.Κ. με Αρ. Φύλλου 90. Ταυτόχρονα, σημειώνει, οι αποδοχές για ορισμένους από αυτούς τους συμβούλους, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν δικαιολογούνται από την εμπειρία ή τη θέση τους.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, πιο συγκεκριμένα το βιογραφικό του κ. Γκλεν Κιμ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική του εμπειρία, εγείροντας θέμα προσόντων και ειδίκευσης, τα οποία είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με την εμφανιζόμενη τιμή των υπηρεσιών του.

Οι προβλέψεις του άρθρου 3 της εν λόγω Π.Ν.Π για απευθείας αναθέσεις συμβουλευτικών υπηρεσιών κόστους εκατομμυρίων ευρώ είναι επίσης εξόφθαλμα χαριστικές, επισημαίνει και προσθέτει:

Ειδικότερα εγείρονται πολλά ερωτηματικά αναφορικά με τα κριτήρια επιλογής της μικρού μεγέθους και με σύντομη διαδρομή σε μη συναφή επενδυτικά και συμβουλευτικά πεδία LJ Capital, όπου εργάζονται οι κύριοι  Γκλεν Κιμ και Σόρους Σαμπαγιατί. Αξίζει να σημειωθεί πως τα δύο στελέχη έχουν διατελέσει στελέχη της Lehman Brothers και Nomura, η οποία το 2008 αγόρασε το διεθνές σκέλος της πρώτης, εμφανίζοντας λοιπόν μια πορεία που συνδέει τις δύο επενδυτικές εταιρείες.

Οι αδιαφανείς διαδικασίες ανάθεσης τεράστιου κόστους και ασαφούς αντικειμένου συμβουλευτικών υπηρεσιών σε πρόσωπα με δυσανάλογα προσόντα, σε εταιρείες αμφιβόλου αξίας, ειδίκευσης και ρόλου και η πιθανή διασύνδεση όλων αυτών με επενδυτικούς οίκους, οι οποίοι επίσης εμπλέκονται σε αυτές τις απευθείας αναθέσεις προκαλούν εύλογα ερωτήματα.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτήθηκε ο αρμόδιος Υπουργός:

1.      Τι είδους συμβουλευτικές υπηρεσίες, σε τι θέματα και με τι αρμοδιότητες προσφέρουν οι εταιρείες LJ Capital και Nomura και οι σύμβουλοι Γκλεν Κιμ, Κιμ Μπράϊαν Γιουιουν και Σόρους Σαμπαγιατί;

2.      Ποιο είναι το κόστος των εν λόγω υπηρεσιών ανά εταιρεία και ανά σύμβουλο;

3.      Σκοπεύει η Κυβέρνηση να δώσει αναλυτική κατάσταση των διακεκριμένων εμπειρογνωμόνων (φυσικών ή νομικών προσώπων), οι οποίοι προσφέρουν της υπηρεσίες τους, σε χρηματοπιστωτικά, νομικά και οικονομικά θέματα, για την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης της Ελληνικής Κυβέρνησης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, του, συμπεριλαμβάνοντας το κόστος αυτών των υπηρεσιών και το ακριβές αντικείμενο αυτών;