Skip to main content

Εν αναμονή της κύρωσης των συμφωνιών με Αίγυπτο και Ιταλία

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι συμφωνίες για οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Ιταλία καθώς αναμένεται να έρθουν στη Βουλή με την έναρξη εκ νέου των εργασιών της.

Παράλληλα, χθες Επιτροπή Νομοθετικών και Συνταγματικών Υποθέσεων του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου ενέκρινε τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων Ελλάδας – Αιγύπτου, την οποία  που υπέγραψαν στις 6 Αυγούστου στο Κάιρο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Σάμεχ Σούκρι.

Η συμφωνία αυτή, υπενθυμίζεται, αποτέλεσε καταλύτη για τη νεότερη φάση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία έτσι αποχώρησε αμέσως από τις διερευνητικές επαφές με την Αθήνα και εξέδωσε Navtex για έρευνες με το σεισμολογικό σκάφος Oruc Reis το οποίο μπαινοβγαίνει για δεύτερη εβδομάδα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Παράλληλα στην κυπριακή ΑΟΖ πλέουν το Yavuz και το Barbaros, προκαλώντας την αντίδραση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Την ίδια ώρα και ενώ η τουρκική πλευρά εμφανίζεται έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Ελλάδα, χθες ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ υποστήριξε πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να στείλει και τρίτο γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σχολιάζοντας την τουρκική παραβατικότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επεσήμανε χθες πως απαιτείται «έμπρακτη αποκλιμάκωση». «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ξανά τις διερευνητικές επαφές από εκεί που σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Ευρύτερος διάλογος δεν υπάρχει. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να συζητήσουμε με τους γείτονές μας, αν και εκείνοι το επιθυμούν. Να σταματήσουν τις προκλητικές ενέργειες» δήλωσε.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επισκέπτεται σήμερα την Κύπρο όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και  τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη. Οι συνομιλίες θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, στη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου, σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών με χώρες της περιοχής.

Το ζήτημα, τέλος, της Ανατολικής Μεσογείου αναμένεται να συζητηθεί επίσης στην ειδική Σύνοδος Κορυφής η οποία πραγματοποιείται στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  Σαρλ Μισέλ.

naftemporiki.gr