Skip to main content

Τέσσερα σημαντικά ταξίδια Μητσοτάκη σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Από την έντυπη έκδοση

Ως σημαντικά αλλά όχι καθοριστικά, καθώς το «κυρίως πιάτο» των διαπραγματεύσεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας θα αποτελέσουν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και τα δύο επόμενα Eurogroup, αντιμετωπίζει το Μαξίμου τα τέσσερα ταξίδια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον επόμενο μήνα.

Με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν εντός της εβδομάδας στο Παρίσι, με την Άγκελα Μέρκελ στις 29 του μήνα στο Βερολίνο, με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου στη Χάγη (η Ολλανδία είναι χώρα που πρέπει να ψηφίσει το Κοινοβούλιο τη στάση της κυβέρνησης για αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα) και με αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 17-30 Σεπτεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, όπου ο κ. Μητσοτάκης θα παραμείνει για περίπου μία εβδομάδα και θα έχει συναντήσεις και με άλλους ξένους ηγέτες. 

Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να περιμένει πολλά από τις ισχυρές συμμαχίες που έχει στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για τις αλλαγές που θέλει να κάνει στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα, με πιο σημαντική τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2020, το 2021 και το 2022. 

Όπως μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές, πηγαίνει να συζητήσει μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις που οι θεσμοί ζητούν εδώ και καιρό και η κυβέρνηση έχει στο άμεσο πρόγραμμά της, ενώ θεωρεί ότι η ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας θα μετρήσει για τη στάση των μεγάλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των μεγάλων διεθνών οργανισμών, εφόσον τα ελληνικά αιτήματα «τεθούν στο σωστό χρόνο και υποστηρίζονται από το σωστό σχέδιο». 
Συνάντηση με Μέρκελ

Ιδίως για τη συνάντηση στο Βερολίνο, που θεωρείται και η πλέον σημαντική, κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι από τα τέλη Ιουνίου και την τότε συνάντηση του στις Βρυξέλλες, μετά τις ευρωεκλογές, ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη θέσει στην κ. Μέρκελ το βασικό σχέδιό του για την ελληνική οικονομία, ενώ θεωρούν θετικό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός διατηρεί πολύ καλή σχέση και με τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία είχε επισκεφθεί την Αθήνα τον Μάρτιο για να συμμετάσχει σε εκδήλωση της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ. και του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. 

Η περίοδος μετά το δεκαήμερο των διακοπών ξεκινά για το Μαξίμου με τη σημερινή -χωρίς τον κ. Μητσοτάκη, υπό τον κ. Γεραπετρίτη- προαναγγελθείσα υπουργική σύσκεψη για τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό της Σαμοθράκης, μεγάλο πρόβλημα που συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση. 

Μικρό καλάθι στη ΔΕΘ
Παράλληλα, ξεκινά και η προετοιμασία εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης θα μείνει μακριά από την παροχολογία, επιμένοντας στο αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα. 
Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν πως αυτή τη φορά το «καλάθι της ΔΕΘ» δεν θα περιλαμβάνει παροχολογία, καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να πάει βήμα – βήμα και να δώσει βάση στο πώς θα παραχθεί νέος πλούτος και στο πώς θα ενισχυθούν τα μεσαία και τα μικρά εισοδήματα, γνωρίζοντας πως τα όσα πει στη ΔΕΘ θα τα παρακολουθούν στενά τόσο οι θεσμοί και ο διεθνής παράγοντας όσο και οι αγορές.  

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το νομοσχέδιο για τις επενδύσεις και τους φόρους αναμένεται να τεθεί προς διαβούλευση στο τέλος του μήνα, και εντός του Σεπτεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση, ενώ κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι η απάντηση της αρμόδιας επιτρόπου για το θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και την απόφαση της κυβέρνησης να απομακρύνει την κ. Βασιλική Θάνου και άλλα τρία μέλη της Επιτροπής επιβεβαιώνει πως και οι Βρυξέλλες επιθυμούν μία ανεξάρτητη αρχή, όπως -τονίζουν ότι- θα σηματοδοτούν τα στελέχη που θα προτείνει η νέα κυβέρνηση.