Skip to main content

Πόλεμος ανακοινώσεων Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ για το πόρισμα της Προανακριτικής

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

«Πόλεμο» μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η απόφαση της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής να ταχθεί υπέρ της ποινικής δίωξης του τέως υπουργού Νίκου Παππά για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση. H πλειοψηφία της Επιτροπής -που διερεύνησε την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016- σημειώνει ωστόσο πως αναφορικώς με το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου «οι ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος, αν και υπάρχουν, είναι απλές και όχι επαρκείς για άσκηση δίωξης».

Το πόρισμα παραδόθηκε χθες στον Πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα και θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια μέσα στις επόμενες 15 ημέρες. Θα ακολουθήσει μυστική ψηφοφορία για την πρόταση της πλειοψηφίας της Επιτροπής και η απόφαση λαμβάνεται με τουλάχιστον 151 ψήφους. Να σημειωθεί πως η πλειοψηφία της Επιτροπής ζητά επίσης να διαβιβαστεί το πόρισμα στην Εισαγγελία και σε Φορολογικές και Ελεγκτικές Αρχές αναφορικώς με τη χρηματοδότηση, έκδοση και μεταβίβαση της εφημερίδας «Documento», καθώς και με άλλες καταγγελλόμενες πράξεις που δεν υπόκεινται στην εφαρμογή του άρθρου 86 του Συντάγματος και ελέγχονται μόνο από την Τακτική Δικαιοσύνη.

«Κόλαφος»

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εξελίξεις αυτές αναζωπύρωσαν την ένταση ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τη «γαλάζια» πλευρά σημειώνεται πως το αποδεικτικό υλικό της Επιτροπής είναι κόλαφος για τους «πρωταγωνιστές» εκείνης της εποχής και γίνεται λόγος για επιχείρηση χειραγώγησης των Μέσων Ενημέρωσης και δημιουργίας του «ΣΥΡΙΖΑ channel» από «τον τότε ισχυρό υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά». Την ίδια στιγμή, η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι οι εργασίες της Προανακριτικής απέδειξαν ότι καμία απολύτως αξιόποινη πράξη δεν τελέστηκε κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ούτε καν σε επίπεδο ενδείξεων.

Στις εξελίξεις αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Twitter, όπου σημείωσε πως «άνθρακες ο θησαυρός. Η κυβέρνηση προσέκρουσε με φόρα στην αλήθεια, έσπασε τα μούτρα της και ανέκρουσε πρύμναν. Η βασική κατηγορία περί δήθεν δωροληψίας για τον Νίκο Παππά αποσύρεται υπό τον φόβο ότι θα τους εξέθετε βαρύτατα η ίδια η δικαιοσύνη. Πήγαν για μαλλί, βγαίνουν κουρεμένοι». Ακολούθησε απάντηση της Νέας Δημοκρατίας, που σημείωσε πως «είναι η πρώτη φορά στην παγκόσμια πολιτική ιστορία όπου ένα πολιτικό κόμμα πανηγυρίζει για το γεγονός ότι ένα κορυφαίο στέλεχός του ελέγχεται μόνο για παράβαση καθήκοντος και όχι για δωροληψία!».

«Μέρα δικαίωσης»

Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς σημείωσε χθες πως «είναι μια μέρα δικαίωσης. Μέσα σε μόλις 2,5 μήνες και για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία, η πλειοψηφία μιας προανακριτικής επιτροπής, οι ίδιοι οι κατήγοροι, ανακαλούν τον πυρήνα του κατηγορητηρίου. Ήρθαν προφανώς σε σφοδρή σύγκρουση με τα γεγονότα και την πραγματικότητα και έκαναν όπισθεν ολοταχώς».

Την ίδια στιγμή ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στην Προανακριτική Επιτροπή Θάνος Πλεύρης χαρακτήρισε «ακλόνητα» τα στοιχεία «για την εμπλοκή του (Ν. Παππά) στο στήσιμο των τηλεοπτικών αδειών και την παράβαση των καθηκόντων του».

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής, για το αδίκημα της παράβαση καθήκοντος σημειώνεται ότι υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις έως και αποδείξεις για ενεργό συμμετοχή του Ν. Παππά στην όλη μεθόδευση (ελέγχου ενημερωτικού μέσου). Ωστόσο για το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου αναφέρεται ότι «ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας Χ. Καλογρίτσας δεν προσκόμισε στέρεες και μη επιδεχόμενες αμφισβήτησης αποδείξεις για τη μεταφορά χρηματικών ποσών ή άλλου είδους υλικών ωφελημάτων προς τον ίδιο τον Ν. Παππά ή τρίτο πρόσωπο που ενεργούσε για λογαριασμό του».

«Από τις εργασίες της Επιτροπής αναδείχθηκε η άμεση εμπλοκή αλλά και οι πολιτικές ευθύνες του τότε αρμόδιου υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, χωρίς όμως να προκύψουν ικανές και επαρκείς ενδείξεις για τέλεση από μέρους του ποινικών αδικημάτων», ανέφεραν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΚΚΕ στην Προανακριτική. Τέλος, την αποχώρηση από τη διαδικασία ανακοίνωσε η Ελληνική Λύση, που υπενθύμισε ότι έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της κατάργησης του άρθρου 86 του Συντάγματος, ώστε «οι ποινικές υποθέσεις να κρίνονται για όλους, πολίτες, βουλευτές, υπουργούς, από τον φυσικό ανεξάρτητο δικαστή».