Την ανάγκη για ένα νέο εθνικό σχέδιο, που θα συζητήσουν όλα τα κόμματα και θα στηρίζεται στις αρχές της δίκαιης ανάπτυξης, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και των εργαζομένων επεσήμανε η Ράνια Σβίγκου. Άσκησε δε κριτική στη Ν.Δ. ότι επενδύει στην καταστροφολογία.
Σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», αναφερόμενη στο διάγγελμα του πρωθυπουργού, η κ. Σβίγκου το χαρακτήρισε ενωτικό και προσέθεσε ότι το μήνυμα που εξέπεμψε είναι ότι «ξεκίνησε μια νέα εποχή, με νέα καθήκοντα, με νέες δυσκολίες, με νέες δυνατότητες, που πρέπει να αξιοποιηθούν για τη χώρα και τους ανθρώπους της».
Υπογράμμισε ότι οι Έλληνες ενώνονται απέναντι στις πολιτικές που έφεραν τη χώρα στην κρίση και στο χείλος της καταστροφής και «αυτό είναι που ενόχλησε τη ΝΔ».
«Τώρα μπορεί να μιλούν για εθνική ενότητα στα λόγια, αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά την περίοδο της κρίσης, αλλά και σήμερα, ποια ιδιοτελή πολιτική υποστηρίζουν, ποια συμφέροντα μιας ολιγαρχικής ελίτ που θέλει με κάθε τρόπο να επανέλθει στην εξουσία» σημείωσε.
Κατηγόρησε δε τη ΝΔ ότι «δεν θέλει να μιλήσει για τις προτάσεις της», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο κ. Μητσοτάκης «θα αποφύγει να επαναλάβει τα όσα έχει κατά καιρούς εκστομίσει, π.χ. για το “παρωχημένο” 8ωρο, για την “ιδεοληψία” των συλλογικών συμβάσεων».
«Θα προσπαθήσει να τα κρύψει όλα αυτά» είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ «και θα προσπαθήσει να συνεχίσει στη γραμμή της καταστροφολογίας και σε μία ρητορική που καμία σχέση δεν έχει με τις ανάγκες της χώρας στη νέα περίοδο» συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τα σενάρια για το κόστος της διαπραγμάτευσης, είπε ότι η αντιπολίτευση «τη μια βδομάδα λέει ότι πάμε σε νέο μνημόνιο, την άλλη λέει ότι θα είχε τελειώσει νωρίτερα το μνημόνιο εάν είχε συνεχιστεί η “φοβερή” διακυβέρνηση του κ. Σαμαρά», προσέθεσε δε ότι η πραγματικότητα τους έχει ξεπεράσει.
Για τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, σημείωσε ότι αυτό που ενδιαφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το κατά πόσο θα υλοποιήσει ένα πρόγραμμα το οποίο θα υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών και τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Πρόσθεσε επίσης, ότι η επιτυχία των αναπτυξιακών συνεδρίων αποτελεί παράδειγμα για το «πώς θέλουμε η κοινωνία να συμμετάσχει την επόμενη μέρα».