Skip to main content

Στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης μεταφέρεται ο «πόλεμος εντυπώσεων» Ελλάδας – Τουρκίας

Νέο επεισόδιο στις ήδη τεταμένες σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας φρόντισε ν΄ «ανοίξει» η Άγκυρα. 

Αυτή τη φορά επαναφέροντας στο προσκήνιο το θέμα των Ελλήνων Μουσουλμάνων της Θράκης, και τα σχολεία της μειονότητας που οι «γείτονες» επιμένουν ότι είναι …τουρκική .

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η αγγλική έκδοση της εφημερίδας Hurriyet  Toύρκος εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρα, κατά τη διάρκεια  ενημέρωσηςε των δημοσιογράφων την Τρίτη δήλωσε πως «τα τελευταία 25 χρόνια η Ελλάδα κλείνει τα σχολεία της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη με το πρόσχημα της οικονομικής λιτότητας και των περιορισμένων εγγραφών.

Συνεπώς η Ελλάδα διαρκώς καταπατά τα δικαιώματα των κατοίκων της Δυτικής Θράκης κια στερεί από τα παιδιά της μειονότητας το δικαίωμα στην ελεύθερη εκπαίδευση.}, αναφέρει μεταξύ άλλων στη δήλωσή του ο κ. Ακτσόϊ.

Άμεση υπήρξε η αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, που προέβη στην έκδοση ανακοίνωσης όπου κατηγορεί με τη σειρά της την Κυβέρνηση της Τουρκίας για παράδοξα και αστεία επιχειρήματα σχετικά με «δήθεν καταπάτηση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρει τα έξης:

«Είναι τουλάχιστον παράδοξο, αν όχι αστείο, να υποδεικνύει η Τουρκία στην Ελλάδα την ανάγκη σεβασμού μειονοτικών δικαιωμάτων.

Η ιστορία θα παραμείνει για πάντα ο πλέον αντικειμενικός μάρτυρας για τον συστηματικό τρόπο εξάλειψης από την Τουρκία όλων των μειονοτήτων στην επικράτειά της κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα.

Όσον αφορά τις εκπαιδευτικές επιλογές της Ελληνικής Πολιτείας, αυτές γίνονται ισότιμα και χωρίς διακρίσεις για όλους τους Έλληνες πολίτες, πάντοτε με αποκλειστικό γνώμονα την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και το συμφέρον των μαθητών.

Ειδικότερα για τη μουσουλμανική μειονότητα, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι στην περιοχή λειτουργούν 115 μειονοτικά δημοτικά σχολεία, εντός των οποίων η παρεχόμενη διδασκαλία διασφαλίζει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα των μαθητών.

Παρεμπιπτόντως, στην Κωνσταντινούπολη το 1955 υπήρχαν 54 ελληνικά δημοτικά σχολεία, ενώ σήμερα μόνο 3. Γνωρίζει άραγε η τουρκική ηγεσία γιατί;».

naftemporiki.gr με πληροφορίες απο hurriyetdailynews.tr