Skip to main content

Γ. Κουμουτσάκος: Να παρέμβει ο ΥΠΕΞ για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία

Την άμεση παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών για την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία ζητεί ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, σε ερώτησή του, την οποία συνυπογράφουν οι αναπληρωτές τομεάρχες κύριοι Σάββας Αναστασιάδης, Σταύρος Καλαφάτης και Σίμος Κεδίκογλου.  

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, «πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι οι αλβανικές αρχές προωθούν νέο πολεοδομικό σχέδιο στην περιοχή της Χειμάρρας, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σκοπίμως από τα Τίρανα ως εργαλείο για στοχευμένες μαζικές απαλλοτριώσεις παραθαλάσσιων εκτάσεων χιλιάδων στρεμμάτων, μεγάλης οικονομικής αξίας, που ανήκουν σε μέλη της εκεί εθνικής ελληνικής μειονότητας». Μια τέτοια εξέλιξη, όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, «θα επέφερε καίριο πλήγμα στην οικονομική βιωσιμότητά της και θα ήταν ένα ακόμη βήμα προς την εκρίζωσή της από τις ιστορικές εστίες της».

Τα στελέχη της Ν.Δ. ρωτούν τον υπουργό ποιες ενέργειες έχει αναλάβει προς την αλβανική κυβέρνηση προκειμένου «σε πρώτο στάδιο να αποτραπεί η παραβίαση και σε δεύτερο να υπάρξει προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής Μειονότητας».

Ζητούν επίσης να ενημερωθούν για το αν το θέμα έχει τεθεί ή πρόκειται να τεθεί από ελληνικής πλευράς προς τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε., δεδομένου, όπως αναφέρουν, ότι «τυχόν παραβίαση περιουσιακών και μειονοτικών δικαιωμάτων παραβιάζει ευθέως τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, που ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, η Αλβανία οφείλει να σεβασθεί».