Αποφάσεις για την αντιμετώπιση του μεγάλου ζητήματος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών έλαβε η κυβέρνηση, κατά την έκτακτη διυπουργική σύσκεψη για το θέμα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Όπως ανέφερε αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση επεξέργαστηκε έναν άμεσο επιχειρησιακό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των οξυμμένων προβλημάτων, για την ταχύτερη δυνατή αποφόρτιση των νησιών και την ενίσχυση των υποδομών πρώτης υποδοχής, των διαδικασιών ταυτοποίησης των προσφύγων και τη δυνατότητα της ταχύτερης δυνατής μετακίνησης τους από τα νησιά στον ηπειρωτικό χώρο.
Σημείωσε ότι αποφασίστηκε η επιτάχυνση διαδικασίων για άμεση συγκρότηση της ειδικής διαχειριστικής αρχής που προβλέπει το ευρωπαικό πλαίσιο προκείμενου μέσω της αρχής να έχει η χώρα τη δυνατότταη άμεσης αξιοποιησης των σχεσικών ευρωπαικών κονδυλιων τόσο για την ασφάλεια συνόρων όσο και για τ ην ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό.
Αποφασίστηκε ακόμη η ανάληψη όλων των πρωτοβουλιών για τη διεθνοποίηση του προβλήματος, με διαβήματα στην ΕΕ και προς τον ΟΗΕ με ενίσχυση της συνεργασίας με όμορες χώρες και ειδικότερα με την Τουρκία.
Παράλληλα, θα υπάρχει διαρκής συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα που υπερβαίνει την Ελλάδα, ένα πρόβλημα διεθνές, ένα πρόβλημα ευρωπαικό.
Όπως είπε, το πρόβλημα αυτό έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις λόγω της κατάρρευσης των χωρών προέλευσης των προσφύγων, κυρίως της Συρίας, ενώ τόνισε ότι η όξυνση του φαινομένου είναι αποτέλεσμα της άλογης στρατηγικής παρεμβάσεων της Δυσης τα τελευταία χρόνια στις χώρες αυτές.
Τώρα, σημείωσε, καλούνται να το αντιμετωπίσουν αποκλειστικά οι χώρες υποδοχής.
Κριτική στα «όψιμα μέλη»
Άσκησε κριτική σε «όψιμα μέλη της Ε.Ε.» που αρνούνται να υιοθετήσουν την αρχή της αλληλεγγύης και αξιώνουν την αλά καρτ αντιμετώπιση.
Ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει αναδείξει την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος και έχει ζητήσει να αξιοποιηθούν υπάρχονται μέσα και έκτακτα κονδύλια.
Στις δύο τελευταίες συνόδους κορυφής, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ζητήσαμε να υιοθετηθεί η αρχή του διαμερισμού της ευθύνης στο πλαίσιο των ιδρυτικών αξιών της Ευρώπης.
«Για πρώτη φορά η Ελλάδα συμπεριελήφθηκε στο σχέδιο, δεν ήταν αυτονόητο, δεν υπήρχε πρόβλεψη» σχολίασε και πρόσθεσε ότι έχει ληφθεί μέριμνα ώστε να γίνει μετεγκατάσταση προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία προς άλλες χώρες.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη να κατευθυνθούν κονδύλια και προς την Τουρκία, πρόταση που έχει κάνει προς την Ε.Ε. και υπογράμμισε τις απαραίτητες επαφές με τις όμορες χώρες για τον έλεγχο των ροών.
Ανακοίνωσε πρωτοβουλίες ενημέρωσης για το βάθος του προβλήματος.
Μετεγκατάσταση στον Ελαιώνα
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα κινητοποιηθούν άμεσα οι υφιστάμενες κρατικές δομές και οι δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ θα αξιοποιηθούν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις στο ζήτημα των προσφύγων που βρίσκονται στο Πεδίον του Άρεως.
Όπως είπε, υπήρξε καθυστέρηση στην εξεύρεση χώρου προσβάσιμου αλλά όχι εντός κατοικημένης περιοχής, επισημαίνοντας ότι έπρεπε να προηγηθούν οι εργασίες ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.
«Στόχος ένας χώρος φιλόξενος σε συνθήκες αξιοπρέπειας και υγιεινής» ανέφερε.
«Η Ε.Ε. δίνει εξετάσεις»
Σχολίασε ότι στο ζήτημα του μεταναστευτικού η Ευρώπη δίνει εξετάσεις καθώς δεν έχει νόημα η Ένωση αν πρόκειται για χώρες που κοιτάζουν τα δικά τους συμφέροντα.
«Έχει δώσει εξετάσεις στο οικονομικό με αρνητικό τρόπο νομίζω να ανταποκριθεί θετικά σε ένα κυρίαρχο ζήτημα που είναι οι προσφυγικές ροές» είπε αναφερόμενος στο ρόλο της Ε.Ε..
Διεμήνυσε ότι δεν μπορεί να γίνει η Μεσόγειος νεκροταφείο. «Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που ψάχνουν μια καλύτερη ζωή, δεν είναι στη λογική μας να βυθίζουμε σκάφη, βεβαίως τα σύνορα πρέπει να ελεγχθούν. Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην αιτία τους και είναι οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις που γίνονται» είπε ο κ. Τσίπρας.
«Μετά τους ανέμους που κάποιοι έσπειραν καλούμαστε εμείς να θερίσουμε τις θύελλες» τόνισε.
Κάλεσε δε να μην γίνεται το μεταναστευτικό πεδίο άσκησης μικροκομματικής πολιτικής και τόνισε ότι όσοι το επιχειρούν θα εκτεθούν. «Ανεξάρτητα της ιδεολογικής προσέγγισης πρέπει να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης» τόνισε.