Skip to main content

Στη διεθνή τηλεδιάσκεψη για την παροχή αρωγής στον Λίβανο ο Κ. Μητσοτάκης

Στη διεθνή τηλεδιάσκεψη για τη παροχή αρωγής στον Λίβανο, που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της γαλλικής Δημοκρατίας και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, συμμετείχε το απόγευμα της Κυριακής ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού μετά την πρόσφατη τραγωδία στη Βηρυτό, αναφέρθηκε στη βοήθεια που προσέφερε η χώρα μας και τόνισε ότι η Ελλάδα και ο Λίβανος διατηρούν μακροχρόνιους, ιστορικούς δεσμούς φιλίας.

«Η Ελλάδα πάντοτε ήταν και θα συνεχίσει να είναι σθεναρός υποστηρικτής της προσπάθειας του Λιβάνου να οδηγήσει τον λαό του προς την ευημερία» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ευχαριστώντας παράλληλα τον Πρόεδρο Μακρόν και τον ΟΗΕ για την πρωτοβουλία που ανέλαβαν.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έστειλε άμεσα στη Βηρυτό ομάδα της ΕΜΑΚ, αποτελούμενη από 12 διασώστες κι έναν σκύλο, μαζί με δύο υποστηρικτικά οχήματα, ενώ λίγες ώρες μετά την καταστροφική έκρηξη που σημειώθηκε στο λιμάνι της πόλης ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, επισκέφθηκε την πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Σήμερα απέπλευσε προς τη Βηρυτό το αρματαγωγό πλοίο «Ικαρία», το οποίο μεταφέρει τρεις γιατρούς, πέντε νοσηλευτές, τέσσερις τόνους φαρμακευτικού υλικού, όπως αντιβιοτικά κι αντιφλεγμονώδη, 400 ράντζα με κλινοσκεπάσματα και άλλα είδη.

Οι δωρητές υπόσχονται «σημαντική» ανθρωπιστική βοήθεια

Στο μεταξύ, οι παγκόσμιες δυνάμεις συμφώνησαν σήμερα, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης, να παράσχουν «σημαντικούς πόρους» για να βοηθήσουν τη Βηρυτό να ανακάμψει από την τεράστια έκρηξη που ισοπέδωσε τμήματα της πρωτεύουσας του Λιβάνου, ενώ δεσμεύτηκαν ότι δεν θα απογοητεύσουν τους πολίτες της.

Η «βοήθεια θα πρέπει να είναι έγκαιρη, επαρκής και σε συμφωνία με τις ανάγκες του λαού του Λιβάνου… και να παραδοθεί απευθείας στον πληθυσμό του Λιβάνου, με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και διαφάνεια» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή εκπροσώπων περίπου 30 χωρών, μεταξύ αυτών των προέδρων των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν.

Οι εταίροι του Λιβάνου είναι έτοιμοι να στηρίξουν τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάκαμψη της χώρας και ζητούν οι ηγέτες του Λιβάνου να δεσμευτούν πλήρως στις μεταρρυθμίσεις που αναμένουν οι πολίτες τους, προστίθεται στο ανακοινωθέν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP