Skip to main content

Μέσα μεταρρυθμίσεις, έξω διαπραγματεύσεις

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Με δύο νομοσχέδια άμεσης εφαρμογής, αλλά και δύο ταξίδια βαρύνουσας σημασίας στο εξωτερικό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δώσει ένα καθαρό στίγμα των κυβερνητικών προτεραιοτήτων. Στόχος είναι να τρέξει άμεσα ένα τολμηρό πακέτο μεταρρυθμίσεων και να τονωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον, ώστε να σταλεί το μήνυμα πως η χώρα αλλάζει σελίδα και να ξεκλειδώσει η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα. 

Στο εσωτερικό «μέτωπο» την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει μπαράζ νομοθετικών πρωτοβουλιών, με την ψήφιση δύο νομοσχεδίων σε τέσσερις μέρες. Εκτός συνόρων τα «φώτα» πέφτουν σε δύο επισκέψεις του πρωθυπουργού: στη Γερμανία στο τέλος Αυγούστου και στις ΗΠΑ το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να έχουν ψηφιστεί δέκα νομοσχέδια μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να δοθεί ένα σαφές στίγμα για τη «ρότα» που ακολουθεί η νέα κυβέρνηση. Ήδη έχουν αρχίσει να αποκαλύπτονται βασικές διατάξεις που θα μπουν στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς η οικονομία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Το θέμα άλλωστε της οικονομίας -από την προσέλκυση επενδύσεων μέχρι την έναρξη της συζήτησης για τα πρωτογενή πλεονάσματα- θα κυριαρχήσει και στα ταξίδια του πρωθυπουργού στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ιδιαίτερη σημαντική θεωρείται η αυγουστιάτικη επίσκεψη στο Βερολίνο, με την οικονομία να κυριαρχεί στο «μενού».

Η κυβέρνηση εστιάζει στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων και σε ένα επενδυτικό «boom» για να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης 3% με 4%. Το μήνυμα προς τους δανειστές είναι πως οι δημοσιονομικοί στόχοι τηρούνται και δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί (στο πλαίσιο αυτό οι όποιες αλλαγές στα πλεονάσματα δεν θα είναι για το 2019 και το 2020).

Αυτό που επισημαίνει είναι πως μετά την «ψήφο εμπιστοσύνης» των αγορών θα πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη και από τους εταίρους για μία νέα συμφωνία όσον αφορά τα πλεονάσματα. Η επίσκεψη στο Βερολίνο είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να ξεδιπλώσει η ελληνική κυβέρνηση τις θέσεις της για το «καυτό» αυτό θέμα. 

Το δεύτερο ταξίδι που έχει μεγάλη σημασία για την ελληνική πλευρά είναι αυτό στις ΗΠΑ. Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 24 Σεπτεμβρίου. 

Το πιθανότερο είναι πως θα μείνει στις ΗΠΑ μία εβδομάδα για να έχει έναν κύκλο επαφών με βαρύνουσα πολιτική και οικονομική σημασία. Πολύ κοντά στην οριστικοποίηση είναι και μία συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο. 

Οι εξελίξεις στην ανατολική μεσόγειο μετά τις τουρκικές κινήσεις, αλλά και η προσέλκυση μεγάλων αμερικανικών επενδύσεων είναι άλλωστε δύο θέματα που περιλαμβάνει η «ατζέντα» των ελληνοαμερικανικών συζητήσεων.
Εντός συνόρων, η Βουλή εξακολουθεί να μονοπωλεί την πολιτική επικαιρότητα και συνεχίζεται το… σπριντ για την ψήφιση των

κυβερνητικών νομοσχεδίων. «Πρεμιέρα» έγινε με το φορολογικό νομοσχέδιο και την επόμενη εβδομάδα θα ψηφιστούν δύο νομοσχέδια με διατάξεις που καλύπτουν μία ευρεία γκάμα θεμάτων. 

Τη Δευτέρα εισάγεται στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, ενώ την Τετάρτη σειρά παίρνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών (κατατίθεται σήμερα στη Βουλή). Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων (για να αντιμετωπιστούν θέματα που έχουν σχέση με την απλή αναλογική), αλλά και την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια. 

Στελέχωση θέσεων Εθνικής Ασφάλειας
Ταυτόχρονα συνεχίζεται η στελέχωση καίριων θέσεων, με την κυβέρνηση να θέλει να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα από τον πρώτο κιόλας μήνα. Χθες ανακοινώθηκε η πλήρης ανασύνθεση της δομής Εθνικής Ασφάλειας, με κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν πως στόχος είναι να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις και στις νέες απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα.

Συγκεκριμένα, συνίσταται θέση συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας στο γραφείο πρωθυπουργού την οποία αναλαμβάνει ο αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος. Ουσιαστικά θα υποστηρίζει τον πρωθυπουργό και θα συνιστά τον σύνδεσμό του με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 

Νέος διοικητής της ΕΥΠ ορίστηκε ο Παναγιώτης Κοντολέων, ενώ η εν λόγω υπηρεσία αναδιαρθρώνεται και ενισχύεται με διευρυμένο σχήμα τριών υποδιοικητών (τους Βασίλειο Γκρίζη, Διονύση Μελιτσιώτη και Αναστάσιο Μητσιάλη). Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως η υπηρεσία ενισχύεται με πρόσωπα που διαθέτουν τεχνοκρατική επάρκεια και έχουν αποδείξει την αξία τους στον επαγγελματικό στίβο, ώστε να έχουν κριθεί με όρους αποτελεσματικότητας, απαλλαγμένοι από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που χαρακτήριζαν άλλες εποχές.

Επισκέψεις στα υπουργεία
Να σημειωθεί πως συνεχίζεται ο κύκλος επισκέψεων του πρωθυπουργού στα υπουργεία. Σήμερα έχει σειρά το υπουργείου Πολιτισμού (χθες βρέθηκε στο Υποδομών και Μεταφορών), ενώ το απόγευμα αναχωρεί για Κάρπαθο όπου θα έχει το Σάββατο συναντήσεις με τοπικούς φορείς.