Skip to main content

Δ. Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον εκλογικό νόμο για να αποπροσανατολίσει

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε από το βήμα της Βουλής ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του Κομμουνιστικού Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τον εκλογικό νόμο επιχειρώντας να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις επερχόμενες αλλαγές στα εργασιακά και έκανε λόγο για «αντιλαϊκές ανατροπές» και «παραπέρα ξεζούμισμα των λαϊκών στρωμάτων». Παράλληλα, κατηγόρησε όλα τα πολιτικά κόμματα ότι «συμπλέουν στον στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης».

Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο ο κ. Κουτσούμπας τόνισε, πως στόχος του «είναι να διασφαλίσει την ομαλότητα στην κυβερνητική εναλλαγή και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για ακόμα μεγαλύτερη συναίνεση στο πολιτικό σύστημα, προκειμένου απρόσκοπτα και με ευρύτερο καταμερισμό, αυτή την φορά ευθύνης ανάμεσα στα κόμματα της Ε.Ε. και του κεφαλαίου, για να προχωρούν ευκολότερα, γρηγορότερα οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις».

Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε την αντιπαράθεση για τον εκλογικό νόμο «παζάρι ανάμεσα στα διάφορα αστικά κόμματα, που δεν αφορά απλώς τις διατάξεις του εκλογικού νόμου, αλλά επεκτείνεται σε μελλοντικές κυβερνητικές συνεργασίες».

Καταλήγοντας ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως το ΚΚΕ θα ψηφίσει τις διατάξεις για κατάργηση του μπόνους και την ψήφο στα 17, αλλά και πως θα καταψηφίσει την διάταξη για την διατήρηση του ορίου του 3% για είσοδο στη Βουλή.

Ζήτησε επίσης από τη Βουλή, να υπερψηφίσει τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στον νέο εκλογικό νόμο και με την οποία προτείνει καθιέρωση της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και του πλαφόν του 3%.