Skip to main content

Στ. Πέτσας: Ημέρα μνήμης και δράσης για την στήριξη των πυρόπληκτων

«Ημέρα μνήμης», αλλά και «δράσης» για την στήριξη των πυρόπληκτων χαρακτήρισε τη σημερινή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες για τις πρωτοβουλίες που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, έναν χρόνο μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι δράσεις αυτές είναι «η μόνη και πραγματική ένδειξη συμπαράστασης και στήριξης» που «περιμένουν οι συμπολίτες μας που έχασαν τους οικείους ή που είδαν τις περιούσιες να καταστρέφονται».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα σημείωσε ο κ. Πέτσας, η κυβέρνηση «ξεμπλοκάρει 31 εκατ. ευρώ που λιμνάζουν εδώ και ένα χρόνο Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής των πυρόπληκτων».

Το ποσό αυτό θα κατευθυνθεί στα εξής:

  • Οι πολίτες που βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.
  • Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι θα απαλλαγούν για πέντε χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατομμύρια ευρώ.  
  • Ποσό 20 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν.

Όπως ανακοίνωσε επίσης ο κ. Πέτσας, θα εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τρία βασικά σημεία:

  • Περιέρχεται στην κεντρική διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών
  • Συγκροτείται ειδικός φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, με αποστολή την κατάρτιση σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση περιοχών όπως το Μάτι, ο Νέος Βουτζάς και η Κινέτα.
  • Ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει ένα νέο πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών.