Skip to main content

Μέρκελ: Καμία «έκπτωση» στο χρέος λόγω Κυριάκου Μητσοτάκη

Στη θερινή συνέντευξη Τύπου η καγκελάριος χαιρέτισε το οικονομικό πρόγραμμα της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Περιμένει όμως να δει αν θα αποδώσει. Η διάσωση προσφύγων στη Μεσόγειο αποτελεί πράξη ανθρωπισμού, τόνισε.

Παρ΄ ότι εκτιμά πως το οικονομικό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας και στην απελευθέρωση του αναπτυξιακού δυναμικού, δεν πρόκειται να υπάρξει «έκπτωση» αναφορικά με το χρέος επειδή άλλαξε η κυβέρνηση στην Ελλάδα, τόνισε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη  θερινή της συνέντευξη τύπου την Παρασκευή το πρωί στο Βερολίνο. «Θα πρέπει να δούμε τώρα ποιες εξελίξεις θα προκύψουν», δήλωσε.  «Πολύ θετικό» πάντως είναι ότι η Ελλάδα κατάφερε να βγει ξανά με ένα ομόλογο στις αγορές το οποίο αξιολογήθηκε «πολύ καλά». Η καγκελάριος κατέστησε σαφές ότι οι όποιες συζητήσεις για το ελληνικό χρέος θα γίνουν στην Κομισιόν και στο Eurogroup. Σε ό,τι αφορά τον κ. Μητσοτάκη «θα πρέπει να δούμε το τι θα πράξει και πως»

Σε ό,τι αφορά τη σχέση της με τον απερχόμενο έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η καγκελάριος εξήρε για μια ακόμη μια φορά το επίπεδο της σχέση που διατηρούσαν. Παρά το μεγάλο αριθμό των πολιτικών διαφορών που «φυσικά» υπήρχαν, συνεργάστηκε μαζί του «πάρα πολύ καλά», πράγμα που δεν ήταν δεδομένο. Κατάφεραν να δημιουργήσουν ήδη από την πρώτη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο το 2015 μια «σχέση εμπιστοσύνης» που ήταν «ανοιχτή, ειλικρινή και έντιμη». 

Ζητούμενο ένας «προσωρινός μηχανισμός» διάσωσης στη Μεσόγειο

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης τύπου, η καγκελάριος αναφερόμενη στη γερμανική οικονομική και δημοσιονομική πολιτική ανακοίνωσε μέτρα τόνωσης της οικονομίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κάμψη των οικονομικών δραστηριοτήτων που διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα στη Γερμανία. Παράλληλα διαβεβαίωσε όμως ότι η κυβέρνηση της θα συνεχίσει τη σταθεροποιητική πολιτική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Άλλωστε είναι το γερμανικό σύνταγμα επιβάλει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με το αποκαλούμενο χρεόφρενο.

Αναφορικά με το προσφυγικό η κ. Μέρκελ επεσήμανε την ανάγκη για ένα νέο Κανονισμό του Δουβλίνου δεδομένου ότι αυτός που ισχύει δεν λειτουργεί. Μέχρι όμως επιτευχθεί συμφωνία των κρατών μελών της ΕΕ θα πρέπει άμεσα να βρεθεί ένας «προσωρινός μηχανισμός» για τη διάσωση των ναυαγών προσφύγων στη Μεσόγαιο. Η διάσωση ανθρώπων «δεν συνιστά μόνο υποχρέωση, αλλά πράξη ανθρωπισμού», τόνισε η καγκελάριος. Στο Ελσίνκι οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ δεν κατάφεραν να βρουν μια προσωρινή λύση. Η κ. Μέρκελ ελπίζει ότι στην επόμενη συνάντηση τους στην Μάλτα αρχές Σεπτεμβρίου θα συμφωνούσουν με λύση ad hoc για την κατανομή των προσφύγων που διασώζονται στη Μεσόγειο.

Επίθεση σε Τραμπ και υγεία της

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η καγκελάριος καταδίκασε τις ρατσιστικές επιθέσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε τέσσερεις γυναίκες πολιτικούς του Δημοκρατικού Κόμματος. Όπως είπε, διαχωρίζει «κάθετα»  τη θέση της από αυτή την επίθεση και εκφράζει την αλληλεγγύη της με τις γυναίκες πολιτικούς. Μόλις πρόσφατα ο πρόεδρος Τραμπ είχε ζητήσει να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ αν δεν συμφωνούν με την πολιτική κατάσταση στην χώρα. Και οι τέσσερις γυναίκες είναι αμερικανίδες υπήκοοι.

Τέλος, η καγκελάριος ερωτήθηκε για την κατάσταση της υγείας της με αφορμή τα φαινόμενα τρέμουλου σε δημόσιες εμφανίσεις της. Είναι καλά και είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντα της, διαβεβαίωσε. Όπως κάθε άνθρωπος έτσι και η ίδια ενδιαφέρεται για την υγεία της. Με το τέλος της θητείας το 2021 θα τερματίσει και την πολιτική της καριέρα. «Αλλά εύχομαι», δήλωσε με χιούμορ, «ότι η ζωή μου θα συνεχιστείκαι θα ήθελα να τη συνεχίσω υγιής».