Skip to main content

Εν αναμονή του κυβερνητικού ανασχηματισμού

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα σύνθεση της κυβέρνησης. Στις 17:30 υπάρχει σύσκεψη στο Μαξίμου, ενώ ήδη τα βαν της ΕΡΤ έχουν μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία.

Στο Μαξίμου ανέμεναν με ενδιαφέρον και την απόφαση του Μ. Ντράγκι, ελπίζοντας ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε σημαντική αύξηση του ELA προκειμένου να αρχίσει να ομαλοποιείται σταδιακά το τραπεζικό σύστημα και να αρχίσουν να εισρέουν χρήματα και στο Δημόσιο, αφού εκ των πραγμάτων ιδιώτες και επιχειρήσεις έχουν κηρύξει μια ιδιότυπο στάση πληρωμών.

Την ίδια ώρα κυβερνητικά στελέχη θυμίζουν ότι «υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει» ώστε η χώρα να κάνει πράξη όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες.

Την ερχόμενη Τετάρτη (22 Ιουλίου) πρέπει να υιοθετηθούν αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για την επίσπευση της απονομής δικαιοσύνης και τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας για την αναδιάρθρωση των τραπεζών.

Σχολιάζοντας, το χθεσινό αποτέλεσμα στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση «βρέθηκε κοντά στην πτώση», καθώς οι θετικές ψήφοι που δόθηκαν από το κυβερνητικό «μπλοκ» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν 123, δηλαδή μόλις 3 πάνω από το όριο των 120 ψήφων για το οποίο ο κ. Βούτσης είπε ότι «είναι το ελάχιστο πολιτικό και ηθικό όριο για την έγκριση νομοσχεδίων και για την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

Αναφερόμενος μάλιστα στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είπε πως «αν δεν είναι Σεπτέμβρης θα είναι Οκτώβρης» και αυτό θα είναι «αποτέλεσμα συνολικής – και όχι μόνο από την κυβέρνηση- ενόρασης ως προς τις γενικότερες εξελίξεις».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης με κειμενό του στο facebook υπό τον τίτλο: «Το “καρότο” και το “μαστίγιο” του κ. Schäuble» σημειώνει ότι η πρόταση του Β. Σόιμπλε για «σύντομη έξοδο από το ευρώ» με «παράλληλη προοπτική “κουρέματος” του χρέους» κρύβει ότι «σημαίνει επίσημη χρεοκοπία, σκληρά μνημόνια απεριόριστης διάρκειας, καταφυγή στο “Κλαμπ των Παρισίων” και ατελείωτες δικαστικές διενέξεις με πανσπερμία δανειστών».

Πρόκειται επί της ουσίας και για μία έμμεση απάντηση του κ. Δραγασάκη σε εκείνους εντός του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν την επιστροφή στη δραχμή, αφού σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνουν και παριστάμενοι βουλευτές, εντός της συνεδρίασης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ χθες το μεσημέρι κάποια στιγμή από βουλευτή του κόμματος τέθηκε στο τραπέζι ως λύση και η πρόταση Σόιμπλε για 5ετές time out.

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, εντός του υφιστάμενου πλαισίου, «υπάρχουν τεχνικές δυνατότητες που θα μπορούσαν να ελαφρύνουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία από το υπερβολικό βάρος του χρέους, θέτοντάς το σε τροχιά βιωσιμότητας».