Skip to main content

Εκλογικός νόμος: Στο τραπέζι του Μαξίμου η «εξίσωση» των 200 βουλευτών

Από την έντυπη έκδοση

Αποφασισμένη να προωθήσει τις επιλογές της, τόσο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου όσο και για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι η ηγεσία της κυβέρνησης, η οποία εμφανίζεται να αδιαφορεί για την αρνητική στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αν και πολύ δύσκολα θα συγκεντρωθεί ο αριθμός των 200 ψήφων που απαιτούνται προκειμένου ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Τα δύο αυτά ζητήματα -εκλογικός νόμος και συνταγματική αναθεώρηση- κυριάρχησαν στη σύσκεψη που είχε χθες το πρωί με τους συναρμόδιους υπουργούς και τους στενούς συνεργάτες του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην οποία συζητήθηκαν ακόμη θέματα κοινωνικής πολιτικής, καθώς και ο προγραμματισμός για την πορεία του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης.

«Εμείς προχωράμε κανονικά», σημείωναν κυβερνητικές πηγές, για την αλλαγή του εκλογικού νόμου κι αναφερόμενοι στα κόμματα που δεν στηρίζουν την κυβερνητική πρόταση, για σύστημα απλής αναλογικής, υποστήριζαν ότι «το πρόβλημα είναι στους άλλους, που είναι δέσμιοι του τακτικισμού τους».

Σε ό,τι αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση, το Μέγαρο Μαξίμου παραμένει στην προ εβδομάδων εξαγγελία, ότι ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ την 24η Ιουλίου, ημέρα αποκατάστασης της Δημοκρατίας το 1974.

Εκτός από τον εκλογικό νόμο -η ψήφισή του προγραμματίζεται για το επόμενο δεκαήμερο- η κυβέρνηση θα προωθήσει στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που αποφασίσθηκε, το νομοσχέδιο για τους υδρογονάνθρακες, το νομοσχέδιο για δημόσιες συμβάσεις, το νομοσχέδιο για το διαδικτυακό έγκλημα, το νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία και το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Στο παρασκήνιο οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου καθώς και κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν τις προσπάθειες να συγκροτηθεί η πλειοψηφία των 2/3 στη Βουλή (200 βουλευτές) προκειμένου ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει -όπως επιτάσσει το άρθρο 54 του Συντάγματος- στις επόμενες, κι όχι τις μεθεπόμενες, εκλογές.

Στην προσπάθεια μετέχει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χθες νωρίς το απόγευμα δέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον ανεξάρτητο βουλευτή Αχαΐας Νίκο Νικολόπουλο.

Ο τελευταίος είχε δηλώσει πριν από τη συνάντηση ότι στηρίζει τον προτεινόμενο εκλογικό νόμο.

Όπως εξήγησε, «το θέμα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό είναι ο εκλογικός νόμος. Έστειλα στον κ. Τσίπρα μια επιστολή την Παρασκευή και αμέσως κλείστηκε το ραντεβού της συνάντησης. Στην επιστολή αναφέρω ότι συνήλθε η Κ.Ε. του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, η οποία αποφάσισε να υποστηρίξουμε τον εκλογικό νόμο και το λέω εκ των προτέρων, ώστε να μη λεχθεί ότι βάζουμε κάποιους όρους, και αν τα βρούμε τα βρήκαμε, αν δεν τα βρούμε δεν θα ψηφίσουμε. Γι’ αυτό το δηλώνω πριν από τη συνάντηση».

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Νικολόπουλος, μετά τη συνάντηση η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να δεχθεί να μειωθεί το όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Όπως υποστήριξε, φεύγει αισιόδοξος από το Μέγαρο Μαξίμου «γιατί ο πρωθυπουργός δεν απέρριψε αυτή μας την πρόταση και είπε ότι θα την εξετάσει πολύ σοβαρά».

Αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να προτείνει η κυβέρνηση τη μείωση του ορίου του 3%…

Η «πολιτική αριθμητική», έως χθες το βράδυ, έδειχνε ότι υπέρ του εκλογικού νόμου που προτείνει η κυβέρνηση τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ (144 βουλευτές), οι ΑΝΕΛ (9 βουλευτές), η Ένωση Κεντρώων (9 βουλευτές) και το ΚΚΕ (15 βουλευτές).

Σ’ αυτούς προστίθενται ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.
Η Χρυσή Αυγή έχει επιφυλαχθεί για τη στάση της, όπως προκύπτει από τις ομιλίες βουλευτών της στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Εάν συνταχθεί με την κυβέρνηση, τότε το σύνολο των βουλευτών που προτίθενται να υπερψηφίσουν ανέρχεται στους 197.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, «δεν είναι απίθανο να βρεθούν άλλοι τρεις βουλευτές, οι οποίοι θα ψηφίσουν την αλλαγή του εκλογικού νόμου», υπονοώντας πιθανές διαφοροποιήσεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Κατά της κυβερνητικής πρότασης θα ψηφίσουν οι 75 βουλευτές της Ν.Δ., οι 15 του ΠΑΣΟΚ, οι 10 του Ποταμιού, καθώς και οι τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές, Στάθης Παναγούλης, Χάρης Θεοχάρης και Λεωνίδας Γρηγοράκος. Δηλαδή, η πλευρά του «όχι» αριθμεί συνολικά 103 βουλευτές.

«Πρέπει να επιλέξουν το δέντρο ή το δάσος» επισημαίνει ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Παραπολιτικά», αναφορικά με τη στάση των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στον εκλογικό νόμο, ενώ κάνει λόγο και για την αρνητική στάση της αντιπολίτευσης στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.

Ο εισηγούμενος το νομοσχέδιο, υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, εντείνοντας την πολιτική πίεση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης -κυρίως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι- σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να ισχυρίζονται πριν από ένα χρόνο ότι η απλή αναλογική είναι επιλογή, ότι το μπόνους είναι αντισυνταγματικό και τώρα να έχουν άλλους προβληματισμούς».

Σχολιάζοντας δε την αρνητική στάση του ΠΑΣΟΚ, μετά την αρχική εντύπωση που έδινε ότι θα ψηφίσει, υποστήριξε: «Η περίπτωση του μπόνους, αν αφορούσε το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι θα έλεγε κανείς ότι έχει μια λογική βάση. Όμως, το ΠΑΣΟΚ μιλά για μπόνους πάνω από 40%-42% το οποίο αυτή τη στιγμή αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ.».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης σημείωσε ότι η διαφοροποίηση του βουλευτή Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης -και προέδρου της ΔΗΜΑΡ- Θανάση Θεοχαρόπουλου, εμπίπτει «στο πλαίσιο λειτουργίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του σεβασμού στην αυτοτέλεια των κομμάτων».

Κατά τον κ. Χρηστίδη, ο εκλογικός νόμος και η συνταγματική αναθεώρηση «συμβολίζει την ωριμότητα του πολιτικού συστήματος.

Επομένως, όταν ζητάμε απλή αναλογική, σημαίνει ότι υπάρχει κουλτούρα συνεννόησης, συναίνεσης, συγκροτημένης οδού με την οποία βγαίνουμε από την κρίση. Αυτό προφανώς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία λειτουργεί με όρους Top Gun, είναι κάτι το οποίο δεν προκύπτει».

Κατέθεσε δύο τροπολογίες

Το Ποτάμι, τέλος, κατέθεσε χθες δύο τροπολογίες στο εκλογικό νομοσχέδιο:

* Κατάργηση του bonus των 50 εδρών και αντικατάσταση με αναλογικότερο σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό για κάθε 2% θα δίδεται μία έδρα μπόνους στο πρώτο κόμμα, π.χ. 18 έδρες για 36% των ψήφων.

* Δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους και σε δημοτολόγια, θα μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους σε κατά τόπους προξενικές ή πρεσβευτικές αρχές και για πρώτη φορά θα υπάρχει δυνατότητα επιστολικής ή ηλεκτρονικής ψήφου.