Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Επανεκκίνηση και περισσότερη δημοκρατία στα ΑΕΙ

«Μέρα προσπάθειας» για την επανεκκίνηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι υπήρξαν συγκλίσεις στο μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου, που το βελτίωσαν χωρίς να αλλάξουν τη φιλοσοφία του.

Όπως είπε, η φιλοσοφία του ν/σ «συνοψίζεται σε περισσότερη δημοκρατία, στη θέσπιση ακαδημαϊκών κανόνων, στο άνοιγμα των ΑΕΙ στα οικονομικά ασθενέστερα τμήματα του πληθυσμού».  

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι τα συμβούλια διοίκησης, τα οποία καταργούνται με το ν/σ, είναι «ο πιο αντιδημοκρατικός θεσμός στον ακαδημαϊκό χώρο από τη μεταπολίτευση και μετά» και η αντιπολίτευση των υπερασπίστηκε. 

«Τα συμβούλια αυτά», υποστήριξε, «φτιάχτηκαν για να αναλάβουν να κάνουν τη βρώμικη δουλειά της τοτε κυβέρνησης, να ξεριζώσουν ανεπιθύμητες τότε διοικήσεις». 

Η κατάργησή τους, κατά τον Πρωθυπουργό, θα γίνει «για να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων» και είναι μια «στοιχειώδης κίνηση σεβασμού προς την ακαδημαϊκή κοινότητα». 

Εξάλλου, σημείωσε ότι στο εξής θα ψηφίζονται ξεχωριστά οι πρυτάνεις από τους αντιπρυτάνεις, γιατί «οι διοικήσεις των ιδρυμάτων δεν είναι κόμματα». «Τη διαφθορά στην εκλογή πρυτανικών Αρχών την είχαν στήσει οι δικές σας φοιτητικές παρατάξεις, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», υπογράμμισε. 

Αναφορικά με την επαναφορά του ακαδημαϊκού ασύλου, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Δεν φοβόμαστε τους φοιτητές, ούτε τους υποβαθμίζουμε, θεωρούμε ότι έχουν τη δυνατότητα μόνοι τους να προστατέψουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα από διάφορες δυνάμεις που λειτουργούν προβοκατόρικα». 

«Επαναφέρουμε το πλαίσιο για το άσυλο εκεί που ήταν επί της κυβέρνησης της ΝΔ πριν έρθει η κ. Διαμαντοπούλου και το αλλάξει. Τι σας ενοχλεί τόσο πολύ αυτό; Ακόμα και τα δικά σας δεδομένα (πριν τον νόμο Διαμαντοπούλου) τα θεωρείτε οπισθοδρόμηση; Μας κατηγορείτε ότι επαναφέρουμε το πλαίσιο Γιαννάκου;», τόνισε.

Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι «πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα να διασφαλίζεται η ελευθερη παρουσία όλων των ιδεών στα ανώτατα ιδρύματα, αρκεί να σέβονται όλοι τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας». 

«Για να επιλύονται εντάσεις μέσα στα πανεπιστήμιο ο καλύτερος τρόπος είναι ο διάλογος έτσι λύνονται τα προβλήματα και όχι με αστυνομικές επιχειρήσεις που θυμίζουν άλλες εποχές», συνέχισε ο Πρωθυπουργός. 

Αναφερόμενος στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών, ο κ. Τσίπρας ανέφερε τα εξής: «Σταματάμε τη φάμπρικα των πολύ υψηλών διδάκτρων στα μεταπτυχιακά που αυξάνουν τα έσοδα μιας μικρής μερίδας καθηγητών και από την άλλη, αποκλείουν από τις σπουδές όσους φοιτητές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Κανένας φοιτητής δεν θα αποκλείεται, αν αδυνατεί να πληρώσει».

Σχετικά με την αναβάθμιση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά σε πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, μέσω της συγχώνευσής τους, μίλησε για «δημιουργία πόλου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που θα είναι σε σύνδεση με τις αναπτυξιακές προοπτικές της Δυτικής Αττικής».

«Η δυναμική που θα απελευθερωθεί από αυτήν τη διαδικασία θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη όχι μόνο για τη Δυτική Αττική αλλά και ολόκληρη τη χώρα», πρόσθεσε, καθώς -όπως εξήγησε- -ανοίγει ο δρόμος για συνέργειες μεταξύ πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων. 

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση το 2015 αυξήθηκε η χρηματοδότηση της παιδείας στο 2,8% του ΑΕΠ, αντί να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων να κατέβει στο 1,8% του ΑΕΠ. «Του χρόνου», συμπλήρωσε, «αυξάνουμε ακόμη περισσότερο της χρηματοδότηση όπως είχαμε δεσμευτεί».

«Ιδιαίτερα στα δημόσια πανεπιστήμια την τελευταία πενταετία η κατάσταση είχε γίνει ασφυκτική, καμία μεταρρυθμιστική προσπάθεια δεν μπορεί να προχωρήσει γρήγορα αν δεν προσπαθήσουμε βήμα βήμα να αποκαταστήσουμε τη χρηματοδοτική στενότητα των τελευταίων χρόνων», σημείωσε.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην κριτική περί ανικανότητας που δέχεται η κυβέρνηση, για να θυμίσει ότι τον Σεπτέμβριο του 2016 τα σχολεία άνοιξαν στην ώρα τους, με τους εκπαιδευτικούς στη θέση τους και με τα βιβλία στις σχολικές μονάδες.

«Μακάρι να ήσαστε κι εσείς τόσο ανίκανοι τα προηγούμενα πέντε μνημονιακά χρόνια να ανοίγατε τα σχολειά στην ώρα τους», τόνισε, απευθυνόμενος στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ.

naftemporiki.gr