Skip to main content

Ν. Κοτζιάς: Η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ προϋποθέτει την πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας

Δριμεία κριτική σε όσους αμφισβητούν τη Συμφωνία των Πρεσπών εξαπέλυσε ο Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στην επιστημονική ημερίδα με θέμα τις νομικές πτυχές της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ που διοργάνωσε το Επιστημονικό Συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών «όταν κάνεις διακρατικές συμφωνίες πάντα κάτι παίρνεις και κάτι δίνεις. Και όσοι κάνουν κριτική σε αυτή τη συμφωνία, δεν έχω ακούσει να λένε τι ακριβώς να δώσουμε. Κάναμε μια συμφωνία που θα έχουν κέρδη και οι δύο πλευρές».

«Ασφαλώς δεν τα κερδίσαμε όλα. Χωρίς συμβιβασμό δεν υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στις κατηγορίες πως η ελληνική πλευρά έδωσε στην ΠΓΔΜ την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ ο κ. Κοτζιάς διερωτήθηκε πως θα ήταν δυνατόν να κερδίσει το δημοψήφισμα αν δεν του δίναμε τίποτα.

«Ναι, του δώσαμε την πρόσκληση για το ΝΑΤΟ, αλλά με τον όρο ότι θα κάνει αίτηση με το όνομα της συμφωνίας, δηλαδή Βόρεια Μακεδονία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι αν τελικά δεν αλλάξει όνομα η γειτονική χώρα η αίτηση  θα παύσει να ισχύει.

Παράλληλα, υπερασπιζόμενος της συμφωνίας δήλωσε πως «πήραμε την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας. Πολύ σπάνια στην παγκόσμια ιστορία άλλαξε το όνομα μιας χώρας. Και το όνομα είναι γενικής ισχύος, δηλαδή για όλες τις χρήσεις».

Σε, ότι αφορά τον αλυτρωτισμό ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως «η συμφωνία λέει πως δεν υπάρχει αμφισβήτηση των συνόρων. Αυτό δεν είναι παραίτηση από τον αλυτρωτισμό; Επίσης η συμφωνία προβλέπει και μικρότερα πράγματα, όπως μετονομασίες αεροδρομίων, επιστροφή αγαλμάτων. Δέχτηκαν αλλαγή του άρθρου 49 του Συντάγματος, που έλεγε για προστασία μειονοτήτων της ΠΓΔΜ σε γειτονικές χώρες. Και τώρα αποφασίστηκε να αλλάξει το άρθρο με το αντίστοιχο άρθρο του ελληνικού συντάγματος για την ομογένεια».

Όπως τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ «δεν είναι έντιμη συμπεριφορά απέναντι στη ιστορία να μην αναγνωρίζεται η σημασία της αποδοχής αλλαγής του άρθρου 49 του συντάγματος της πΓΔΜ με το δικό μας 118 για την ελληνική ομογένεια».

«Εμείς θέλαμε να γίνει η Θεσσαλονίκη η πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων όπως πάντα ήταν», πρόσθεσε

Τέλος, ασκώντας κριτική στους επικριτές της συμφωνίες ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι στην χώρα μας υπάρχουν δύο είδη πολιτικής: «Η μία που της αρέσει να αναπαράγουν προβλήματα και να βρίσκουν προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν και ή άλλη που θέλει λύσεις. Η υπόθεση η δική μας είναι να λύνουμε προβλήματα».