Αναλαμβάνοντας «την κύρια και μεγαλύτερη ευθύνη για λάθη και παραλείψεις στην προεκλογική στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής», η πρόεδρος του, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, επαναβεβαίωσε την επιμονή της στην αυτόνομη πορεία του κόμματος.
«Το Κίνημα Αλλαγής δεν αντιμετωπίζει την σημερινή πολιτική πραγματικότητα με όρους διπολικής αντιπαράθεσης. Από θέση ιδεολογικοπολιτικής αυτονομίας ασκεί κριτική στο λαϊκισμό, στη στασιμότητα, στον συντηρητισμό, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ . Οι αναλύσεις του και η πολιτική του δεν ετεροπροσδιορίζονται. Έτσι θα αξιοποιήσει τη νέα θέση που καταλαμβάνει στο κέντρο του κομματικού συστήματος για την υπέρβαση του εθνικού διχασμού και την επίτευξη μιας μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης που είναι αναγκαία για την ανασυγκρότηση τη χώρας. Θα επιμείνουμε στον αυτόνομο ρόλο μας και στην αυτοδύναμη πορεία μας. Η αυτονομία του Κινήματος είναι στρατηγικού, πολιτικού χαρακτήρα και έχει ιστορικό βάθος. Η Δημοκρατική Παράταξη υπήρξε πάντα διακριτή από τα ρεύματα της Δεξιάς και της Αριστεράς. Και επειδή κάποιοι αρχίζουν το βιολί της ουράς τού δήθεν προοδευτικού πόλου του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνω: Είμαστε ένα κόμμα τελείως διαφορετικό από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τις σύγχρονες σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις».
Αναγνώρισε ότι το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό, αλλά σημείωσε ότι είναι στέρεο για την περαιτέρω πορεία του κόμματος και αναφέρθηκε στις δύο στρατηγικές που εκδηλώθηκαν στο εσωτερικό του Κινήματος από το 2015, εκείνο της στρατηγικής συμπόρευσης με τη ΝΔ και εκείνο του αντιδεξιού μετώπου με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας σαφείς αιχμές για προσωπικές στρατηγικές.
Όπως σημείωσε, «άλλοι δέχθηκαν τη συμμετοχή τους μόνο “για λίγο” και την ίδια στιγμή μελετούσαν το πώς θα φύγουν, χωρίς να διστάζουν να διαπραγματεύονται με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως πρόσφατα ομολόγησε ο κ. Τσίπρας. (σ.σ αιχμή για τον κ. Στ. Θεοδωράκη). Άλλοι νόμισαν ότι τους “χρωστάει ο χώρος” και έσπευσαν να αποχωρήσουν -με ή χωρίς προσχήματα- όταν διαπίστωσαν ότι δεν μοιράζουμε καρέκλες εξουσίας. (σ.σ αιχμή για όσους εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Γ. Ραγκούσης). Άλλοι δεν πίστεψαν ποτέ στην αυτόνομη πορεία μας. Αντιλαμβάνονταν το Κίνημα Αλλαγής μόνο ως πρόθυμο συμπλήρωμα σε μια κυβέρνηση ΝΔ, ως κόμμα “μιας χρήσης” μια και θα εξαφανιζόμασταν αμέσως μετά». Υπενθύμισε δε, ότι η συγκρότηση του Κινήματος Αλλαγής ξεκίνησε το 2015, «όταν το ΠΑΣΟΚ είχε φτάσει κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή, ήταν το 7ο κόμμα και στον ευρύτερο χώρο υπήρχαν ταυτόχρονα, το Ποτάμι, η ΔΗΜΑΡ, η Ένωση Κεντρώων, το ΚΙΔΗΣΟ, η Ώρα Αποφάσεων και ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση».
Η κ. Γεννηματά επανέλαβε πως το Κίνημα είναι καθαρά απέναντι στην συντηρητική πολιτική που πρεσβεύει η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης: «Η ΝΔ είναι ο ιδεολογικός και πολιτικός μας αντίπαλος. Ήταν, είναι και παραμένει». Επανέλαβε ωστόσο, ότι θα δοθεί συναίνεση «στα μεγάλα θέματα που αφορούν τον τόπο», και υπενθύμισε ότι «για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά και τον εκλογικό νόμο έχουμε διατυπώσει συγκριμένες θέσεις και προτάσεις».
«Είμαστε ο μοναδικός πλέον, προοδευτικός πόλος απέναντι στις δυνάμεις της συντήρησης. Το κριτήριο των επιλογών μας έχει τρεις αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες, τρία προτάγματα: Πρώτα η Ελλάδα, η δημοκρατία, το δικαίωμα του πολίτη», διακήρυξε.
Ο ευρωβουλευτής του Κινήματος, Νίκος Ανδρουλάκης, απαντώντας στην κ. Γεννηματά, για τις αιχμές σχετικά με τη στάση κορυφαίων στελεχών στην προεκλογική εκστρατεία, σημείωσε ότι «το περί Δούρειων Ίππων δεν με αφορά. Αλλά εσείς δώσατε ρόλο στον Μπίστη, στον Θεοχαρόπουλο και στον Ραγκούση». Είπε ακόμη, ότι κανείς στο Κίνημα Αλλαγής δεν περίμενε ότι το Κίνημα θα έχει 8% και ο ΣΥΡΙΖΑ 31% και υποστήριξε πως «η συζήτηση για το τι έφταιξε και τι πρέπει να γίνει δεν είναι εσωτερικό θέμα συζήτησης, αλλά εθνική υπόθεση, διότι η δημοκρατική παράταξη πρέπει να πρωταγωνιστήσει έναντι του Μητσοτάκη και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει τα πιο λαϊκιστικά στοιχεία του παλιού ΠΑΣΟΚ».
Ο Δημήτρης Ρέππας, τόνισε πως είναι «ύβρις να πανηγυρίζουμε για το 8%» που πήρε το κόμμα στις εκλογές. Έκανε λόγο για λανθασμένη πολιτική γραμμή του Κινήματος, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος πίστευε πως το κόμμα πάει προς τα δεξιά, γι αυτό κι επέλεξε να πάει είτε προς Ν.Δ, είτε προς ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημείωσε, «ο κόσμος καταλάβαινε πως θέλαμε να συνεργαστούμε με τη ΝΔ. Δώσαμε λάθος στίγμα… Φτάσαμε στο σημείο να υπερασπιζόμαστε τον Σαμαρά και όχι το ΠΑΣΟΚ».