Σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού και του υπουργείου Εξωτερικών, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής.
Σχολιάζοντας την αναβολή της συνάντησης του Μητσοτάκη-Ερντογάν, ο κ. Ανδρουλάκης είπε: «Αντί για συνάντηση είδαμε μια αναβολή, που αποκαλύπτει και πιστοποιεί την προχειρότητα και τον ερασιτεχνισμό του υπουργείου Εξωτερικών».
«Είχατε αναδείξει αυτή τη συνάντηση ως ένα πολύ κρίσιμο σημείο σε σχέση με πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν τη χώρα μας και την Τουρκία. Και δεν έγινε τίποτα. Έχετε να μας πείτε κάτι για αυτό; Θεωρείτε ότι αυτό με αυτόν τον τρόπο, με αυτή την προχειρότητα, αυτόν ερασιτεχνισμό, δεν δημιουργείτε ζητήματα; Δεν εκτίθεται η χώρα μας;», διερωτήθηκε, απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα.
«Είναι απομονωμένος ο Ερντογάν;»
«Αυτό είναι το κερασάκι στην τούρτα», είπε, διότι «το ένα μετά το άλλο, όλες οι προσεγγίσεις, όλα τα αφηγήματα, όλα τα στερεότυπα του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών αποδεικνύονται κενά περιερχομένου. Εσείς δεν λέγατε ότι ο Ερντογάν είναι απομονωμένος; Τη φωτογραφία στη συνάντηση Τραμπ με τους ηγέτες των ισλαμιστικών χωρών, τον είδατε κάπου απομονωμένο; Από πού είναι απομονωμένος; Από την Κίνα; Από την Ευρώπη; Από τα ισλαμικά κράτη; Ή από τις ΗΠΑ;», τόνισε.
«Πού είναι τα ”ήρεμα νερά”;»
«’’Ήρεμα νερά’’, άλλη μία ιστορία, μαζί με τη Διακήρυξη των Αθηνών, κενού περιεχομένου. Πού είναι τα ‘’ήρεμα νερά’’; Στον ΟΗΕ τον ακούσατε; Τι είπε στον ΟΗΕ; Καμία ενεργειακή επένδυση δεν θα γίνει στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς την έγκριση της Τουρκίας. Άρα, και το καλώδιο. Ποια λοιπόν ‘’ήρεμα νερά’’;», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Για να προσθέσει: «Την ακραία του ρητορική για τη διχοτόμηση της Κύπρου την ακούσατε από το βήμα του ΟΗΕ; Σε πλήρη διάσταση από τα ψηφίσματα του οργανισμού. Πού είναι τα ‘’ήρεμα νερά’’; ‘’Ήρεμα νερά’’ είναι μόνο στην προπαγάνδα σας. Απομονωμένος είναι μόνο στη προπαγάνδα σας. Αλλά όταν μια εξωτερική πολιτική βασίζεται στην προπαγάνδα, να τα αποτελέσματα».
«Φτάσατε στο σημείο να ρίχνετε ευθύνες για την επένδυση του καλωδίου στην Κύπρο. Πότε ξανά υπήρχε τέτοια δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου που ευτυχώς χθες υπήρξε μια κοινή ανακοίνωση», συμπλήρωσε.
«Επικίνδυνοι» για την εξωτερική πολιτική
«Τα λέω αυτά γιατί εδώ υπάρχει μια κατάσταση. Οι άριστοι είναι ερασιτέχνες και εν τέλει είναι και επικίνδυνοι για πολύ σοβαρά θέματα, όπως είναι η εξωτερική πολιτική της χώρας», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
««Ποια άλλη χώρα της Ευρώπης έχει γίνει απολογητής του Νετανιάχου;»
Στη συνέχεια, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στον πόλεμο στη Γάζα, λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός «πάντα ταυτίζεται με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πάντα στέκεται απέναντι σε ανθρώπινες τραγωδίες. Ένας λαός ο οποίος θέλει να υπάρχει παντού σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, γιατί αυτό είναι και εθνικό ζήτημα».
Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι είναι στην «απέναντι όχθη». «Ποια άλλη χώρα της Ευρώπης έχει γίνει απολογητής του Νετανιάχου; Ποια άλλη χώρα; Εγώ σας καλώ και πρέπει να απαντήσετε σε αυτό, να φέρετε άμεσα προς επιβεβαίωση το ψήφισμα του 2015 για να στείλουμε ένα μήνυμα ότι ενώνουμε τη φωνή της χώρας με τη φωνή όλων των ευρωπαϊκών κρατών που θέλουν να σταματήσει η σφαγή, να σταματήσει η εθνοκάθαρση στη Γάζα. Που θέλουν λύση βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ. Και να κάνετε και βήματα συγκεκριμένα, κυρώσεις», ανάφερε.
«Δεν περίμενα κάτι καλύτερο από ένα κόμμα που στις τάξεις του έχει ένα κομμάτι της ελληνικής ακροδεξιάς που κατά ένα μαγικό τρόπο είναι πάντα με το μέρος του θύτη απέναντι στο θύμα. Πάντα με το μέρος του ισχυρού που δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα εις βάρος του αδύναμου. Είναι οι ίδιοι που για δεκαετίες ήταν αρνητές του Ολοκαυτώματος. Τα ίδια πρόσωπα που σήμερα είναι αρνητές της γενοκτονίας στη Γάζα. Τυχαίο; Δε νομίζω. Αυτή είναι η βαθύτερη ιδεολογία τους», επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
Ακολούθως αναφέρθηκε στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, κάνοντας για μεγάλες ευθύνες της ΝΔ στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ λέγοντας ότι «μεθόδευσε και πάλι μια διαδικασία-παρωδία, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της συγκάλυψης που έχει αποφασίσει», και επισήμανε ότι «από τον κατάλογο των μαρτύρων απουσιάζουν οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου διαφθοράς, όλοι εκείνοι δηλαδή που σε αγαστή συνεργασία με στελέχη του Οργανισμού και την πολιτική κάλυψη των δύο υπουργών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας διασπάθισαν εκατομμύρια ευρώ κοινοτικών πόρων». «Ήταν τέτοια η προχειρότητα και ο πανικός της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που στις κλήσεις μαρτύρων συμπεριέλαβε ακόμη και νεκρούς» σχολίασε.
Τόνισε ότι «είναι υποτιμητικό για τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού» να «παρακολουθεί εδώ και μήνες έναν πρωθυπουργό αρχικά να υποβαθμίζει ως “σκιές” το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και αργότερα να εμποδίζει τη Δικαιοσύνη να ερευνήσει τις ευθύνες των υπουργών του αρνούμενος τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που προτείναμε» και «να κρύβει τους βουλευτές του και να επιχειρεί να ελέγξει την ψήφο τους σε μια πρωτοφανή διαδικασία στα κοινοβουλευτικά χρονικά».
Συμπλήρωσε ότι τέτοιες μεθοδεύσεις είναι κυρίως ενδεικτικές της αντίληψης της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, που αντιμετωπίζει το κράτος ως κομματικό φέουδο, την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ως εργαλείο απαξίωσης και προσβολής των θεσμών και των διαδικασιών της Βουλής.
Για το αίτημα του Πάνου Ρούτσι
Παράλληλα εξέφρασε συμπαράσταση στο αίτημα του Πάνου Ρούτσι να γίνει η εκταφή της σορού του παιδιού του, που χάθηκε στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών. «Πάνω από όλα, έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε την ηθική διάσταση της Δικαιοσύνης που διασφαλίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
«Και μιλώ ειλικρινά: Δεν περίμενα ποτέ -και θέλω να πιστεύω κανένας άνθρωπος μέσα σε αυτή την αίθουσα ή έξω από αυτήν- ότι θα συζητούσαμε το 2025 για έναν άνθρωπο που ξεκινάει απεργία πείνας για να διεκδικήσει ένα δικαίωμα που ηθικά του το αναγνωρίζουν οι πάντες», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως αμέσως μετά την τραγωδία στα Τέμπη έστελνε επιστολή στον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητώντας την αναβάθμιση της ποινικής διαδικασίας, και έτσι παρενέβαινε στη Δικαιοσύνη.
«Μνημείο προχειρότητας» η ανάπτυξη της χώρας
Σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, το χαρακτήρισε μνημείο προχειρότητας και απουσίας σχεδίου για την ανάπτυξη της χώρας καταγγέλλοντας πως η ρύθμιση για το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΘ αποτελεί περιφρόνηση προς μια ολόκληρη πόλη.
«Αποφασίζετε ερήμην της τοπικής κοινωνίας, σβήνετε τη φωνή της Θεσσαλονίκης κάνοντας το μέλλον της αντικείμενο συναλλαγής στο Μέγαρο Μαξίμου» ανέφερε.
Ακόμη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκε τη τροπολογία της Κ.Ο του κόμματός του για το ιδιωτικό χρέος που «είναι ο δίδυμος αδελφός της ακρίβειας». «Μαζί στραγγαλίζουν την καθημερινότητα των πολιτών και βυθίζουν τις επιχειρήσεις στην ανασφάλεια. Και όμως, η κυβέρνηση εδώ και έξι χρόνια κοιτάζει ”ατάραχη”. Δεν τόλμησε να συγκρουστεί ούτε με τις τράπεζες, ούτε με τα funds, ούτε με τους servicers. Γιατί πολύ απλά δεν έχει την πολιτική βούληση», είπε.
«Εμείς πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί. Αρκεί να υπάρξει συνολική αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης που θα ανοίξει τον δρόμο για μια νέα δημιουργική πορεία της χώρας. Θα αγωνιστούμε για να γίνει η κυβέρνηση παρελθόν το γρηγορότερο», κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης